Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny lag mot pedofiler på nätet

Annons

En ny lag kan göra det kriminellt för vuxna att söka kontakt med barn på internet när det uppenbara syftet är att träffa barnen och utnyttja dem sexuellt, så kallad grooming.

Justitieministern Beatrice Ask (m) får på måndagen ett sådant lagförslag, skriver Svenska Dagbladet och Sydsvenskan.

Enligt förslaget blir det ett straffansvar för sexförförelse redan vid kontakten på nätet.

Blir det lag av förslaget går Sverige längre än många andra länder i kampen mot sexövergrepp på barn. Storbritannien har dock redan en liknande lag. Där kan den som tar sexkontakt via nätet få upp till sex månades fängelse. Och leder kontakten till övergrepp är straffet upp till tio år. Den brittiska polisen kan ingripa redan innan ett övergreppet skett.

Grooming eller nätförförelse ökar lavinartat allt eftersom den svåröverblickbara floran av chatsajter och mötesplatser växer, visar Brottsförebyggande rådet (Brå)i en rapport på måndagen. Bland annat har Brå låtit göra en enkät med elever på högstadiet. Där säger hälften av flickorna att de någon gång kontaktats av okända människor som förefallit vuxna och uttryckt sexuellt intresse.

Kontaktsökandet underlättas av möjligheten till anonymitet på nätet. Genom att på ett manipulativt sätt bygga upp en relation till barnen kan detta leda fram till ett möte med den vuxna, vilket kan sluta i ett sexuellt övergrepp.

TT

Mer läsning

Annons