Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny kyrkoherde ska handplockas

Annons

Tjänsten som kyrkoherde i Hedemora-Garpenbergs kyrkliga samfällighet blev inte tillsatt efter en andra ansökningsomgång. Västerås stift bedömde de sökande och kyrkorådet valde att lyssna på stiftets rekommendationer.

- Duktiga präster behöver inte vara duktiga ledare. Många har valt yrket för att vara präst, berättar Love Häggkvist (m), ordförande i kyrkofullmäktige.

I samråd med den vikarierande kyrkoherden Susanne Senter har kyrkorådet beslutat att förlänga hennes vikariat med ännu ett halvår.

-Vi kommer inte att annonsera igen utan vi kommer att be någon att acceptera uppdraget som kyrkoherde, förklarar Love Häggkvist, som hoppas att en ny herde ska vara tillsatt till årsskiftet.

Efter sommaren kommer lämpliga och utvalda sökande av andra tjänster inom stiftet att få en personlig förfrågan om att bli ny kyrkoherde i Hedemora-Garpenberg.

En utlyst tjänst i Arboga har flera lämpliga sökande men bara en av kandidaterna kan få platsen.

I det förändringsarbete som pågår inom Svenska kyrkan, styrt av färre medlemmar och därmed försämrad ekonomi, är det tryggt att ha en ledare som kommer utifrån och är mer neutral, menar Love Häggkvist.

Samfälligheten har ett 40-tal medarbetare med skiftande bakgrund och arbetsuppgifter.

KARIN PAULSSON

Mer läsning

Annons