Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny kritik mot omstridd lag

Annons

Alliansen har nu förhandlat klart om sin signalspaningsproposition som regeringen ska ta beslut om i morgon. Förändringar har gjorts för att stärka skyddet för den personliga integriteten. Det har varit ett krav från flera av partierna.

Bland annat står det nu i lagförslaget, enligt vad TT erfar, att inhemsk tele- och datatrafik som fångas upp av misstag ska förstöras.

Tanken är att Försvarets radioanstalt (FRA) bara ska få signalspana mot tele- och datatrafik som går över Sveriges gräns. Men till exempel e-post som skickas inom riket går ibland via servrar i utlandet.

Miljöpartiet är oroligt för att den nya lagen om signalspaning ska leda till att regeringen avlyssnar det mesta av riksdagens internettrafik. Partiet har kontaktat riksdagens avdelning för IT-säkerhet och fått beskedet att e-post och annan datatrafik kan gå via servrar i utlandet. Därmed får FRA rätt att signalspana mot den trafiken.

Som exempel tar han att någon på riksdagen skickar e-post till en så kallad hotmailadress.

Regeringens nya avlyssningslag får kritik även ur rent tekniskt perspektiv. Det kommer det inte att gå skilja på utrikes- och inrikes datatrafik, enligt Patrik Fältström, som de senaste åren lett regeringens IT-politiska strategigrupp, rapporterar Sveriges Radios Ekoredaktion.

Att det går att skilja på trafik inom Sverige och till utlandet är en grundförutsättningen för lagförslaget, eftersom Försvarets radioanstalt (FRA) enligt förslaget enbart får spana på data- och teletrafik till och från utlandet.

TT

Mer läsning

Annons