Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny högsta instans för forskningsfusk

Annons

En ny fristående "oredlighetskommitté" ska pröva misstänkta fall av forskningsfusk.

Det föreslår Vetenskapsrådet och Sveriges universitets- och högskoleförbund (SUHF) till regeringen.

Högre rättssäkerhet, snabbare och gemensam form av hantering är huvudargumenten bakom förslaget på en ny organisation för utredning av misstänkt forskningsfusk.

De senaste åren har ett antal uppmärksammade fall av påhittade fakta, plagierade resultat och missvisande analyser förekommit vid landets högskolor. Varje år anmäls forskare för fusk och nu börjar allmänhetens förtroende för forskare att minska, enligt en opinionsmätning från föreningen Vetenskap och allmänhet.

Vem som helst ska i fortsättningen kunna anmäla forskningsfusk. Oredlighetsnämnder med både vetenskaplig och juridisk kompetens ska inrättas ute på högskolorna för att granska misstänkta fall. Den nya oredlighetskommittén ska vara högsta instans och till denna ska de inblandade parterna kunna vända sig för att begära en ny prövning. På så sätt ökar rättssäkerheten, anser förslagsställarna.

Antalet anmälningar om fusk tyder på att problemet har blivit allt vanligare, inte bara på universitet och högskolor utan även inom industrin och vid olika institut.

Regeringen kommer nu att lägga ut förslaget på remiss.

TT

Mer läsning

Annons