Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny hjälp mot stress

Annons

Målet är att bygga upp ett behandlings-, och utbildningscenter i Säter för att tillvarataga Carlos Chans erfarenheter och säkerställa hans kunskaper. Metoden ska i huvudsak ges yrkesverksamma som är i behov av professionellt stöd.

Spanjoren Carlos Chan säger sig vara en rebell inom det psykiatriska området och öppen för metoder som hjälper människor att överleva en dramatisk upplevelse. Han har valt att stå "utanför" systemen för att kunna tänka och analysera fritt och varnar för att de som inte har ett fritt förhållningssätt till sitt yrke riskerar att utsättas för systemfel.

En del av sin metod har han tagit från senaste världskrigets slut då soldater med posttraumatisk stress fick bearbeta sina upplevelser i terapigrupper. Han har under sina år inom psykiatrin utarbetat en metod som bygger på psykodynamisk samtalsterapi, psykodrama och terapeutiskt arbete med hela kroppen.

Han vill med sin metod aktivera hela hjärnan med hjälp av terapierna.

Metoden med gruppterapier ger flera fördelar, inte minst ekonomiska och mänskliga dynamiska fördelar och effekter.

Carlos Chan konstaterar att chockade människor endast använder en hjärnhalva. Han menar också att otäcka upplevelser kan aktivera "reptilhjärnan" och överta den enskilda människans beteende. Eftersom reptilhjärnan endast är en liten del av hela hjärnkapaciteten har den begränsade reurser.

Deltagarna i gårdagens seminarium, som bestod av bland andra personer inom vården, fick bland annat delta i en stor gruppterapi. Man fick också ta del av en film som dokumenterat Carlos Chans metoder.

SDU vill med gårdagens seminarium skapa ett projekt som bevarar Carlos Chans erfarenheter åt framtiden.

I dokumenteringen av Chans metodarbete vill SDU fortsätta dokumenteringen genom att starta ett treårigt projekt. Projektet går ut på att skapa en grupp som under tre år ska genomgå terapi i grupp och dokumenteras.

-Vi har redan ett förankrat samarbete med stiftelsen Röda Korsets Center för torterade flyktingar, säger Bragi Olafsson, ordförande för SDU.

BERNDT NORBERG

Mer läsning

Annons