Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny glasteknik som lockar

Annons

Det är ungefär ett år sedan idén väcktes.

Roland Backlund hade då gått en kurs i glaskonst och fick kontakt med den Borlängebördiga glaskonstnären Linda Sandberg, som sedan åtta år tillbaka studerade i Umeå.

Tillsammans började de undersöka möjligheten att öppna en glasverkstad och starta en förening i Borlänge, som skulle rikta sig mot yrkesverksamma konstnärer. De sökte pengar och letade lokal.

Och i går invigdes glasverkstaden, den första kollektiva i landet, i ett gammalt bageri i Åselby centrum.

- Vi har just fått vår första egna ugn och på sikt hoppas vi även få pengar till en föreståndartjänst i Glasverksta'n, säger Linda Sandberg.

På plats under invigningen fanns också glaskonstnären Kim Bramley från Skottland. Hon har lämnat sitt hemland, tagit sin egen glasugn med sig och flyttat till Borlänge. Här ska hon hjälpa till med utvecklingen av glasverkstaden. Kim Bramley använder sig främst av tekniker som gjutning och fusing, vilket är just de tekniker som det kommer att satsas extra på i glasverkstaden.

- Hennes kompetens är ovärderlig för oss, säger Linda Sandberg.

Inom kort planeras kurser för yrkesverksamma konstnärer och prova-på för nybörjare i glasverkstaden. Och redan i sommar hoppas man på att aktiviteterna ska vara i full gång i det gamla bageriet. Intresset för gjutning och fusing sägs vara stort.

- Definitivt någonting som är på gång, konstaterar Linda Sandberg.

LINDA ERIKSSON

Mer läsning

Annons