Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny fotbollsplan invigdes med tyst minut

Annons

Omgiven av frodig grönska, vid stranden med en vacker utsikt över sjön ligger Vikarby IK:s nya fullstora fotbollsplan.

- Nu kan vi spela elvamannafotboll, vilket inte var möjligt tidigare. När vi fick elvamannalag, behövde vi även en större plan, berättar Anders Wernfeldt, avgående ordförande i styrelsen för klubben.

Vikarby IK har nio lag, flera pojk-och flicklag och en nybildad handikappsektion. Förutom all fotboll finns fyra innebandylag.

- Vi satsar i huvudsak på ungdomsverksamheten och det är ganska fantastiskt att Vikarbyn har så många lag, säger Anders Wernfeldt.

Den nya planen kostade cirka 300 000 kronor att anlägga. Den gamla planen breddades och förlängdes. Genom EU-bidrag, bidrag från lässtyrelsen, Riksidrottsförbundet och gåvor från byborna fick klubben ihop pengar.

- Det går bra också för klubben. Vi möter i huvudsak andra lag runt Siljansbygden. Fotbollsintresset har exploderat i klubben, men vi skakas av den fruktansvärda förlusten av vår tränare och vän Tomas Eriksson.

- Vi försöker leva som vanligt, vi har haft möten med lagen, en kurator hjälper oss, men det är verkligen svårt att veta vad man ska göra, säger Anders Wernfeldt.

Och det är ett hårt och svårt slag för klubben där Tomas var drivande för bland annat den nya fotbollsplanen, han tränade lagen F13 och P13 som fått nya tränare.

- Erik Wigell och Lasse Jansson, som tidigare slutat men som kom tillbaka till oss efter olyckan. Det känns bra, säger Lennart Hurtig, lagledare för P13.

Klubben går vidare och satsar på nya projekt. Anders Wernfeldt oroar sig för bortfallet från Bingolottsförsäljningen, något stora delar av idrottssverige drabbats av.

- Omkring hälften av vår budget, cirka 100 000 kronor har försvunnit i takt med Bingolottos minskade attraktionskraft. Vi kan bli tvingade att ta ut en liten aktivitesavgift, eller hitta på andra aktiviteter för att få in pengar. Det är ett jätteproblem för oss, säger Anders.

Klubben har anställt en vaktmästare som ska sköta den nya planen och en ny kiosk har byggts i anslutning till planen. Arbetet med att utveckla klubben fortsätter.

Stefan Green, ordförande för fotbollssektionen invigde planen med att uppmana alla att delta i en tyst minut för Tomas Eriksson vars pojk-och flicklag spelade sina invigningsmatcher på nya planen.

- Och det kommer alltid att finnas en ledig plats för dig, Tomas på en av bänkarna här vid nya planen, sa Stefan Green.

Tomas Erikssons båda lag vann sina matcher i går, P13 spelade mot Leksand och vann med 6-1. F13 spelade mot Orsa och vann också med 6-1. Vikarbyns P11-lag mötte Bjursås och även de vann, med siffrorna 5-4.

KATARINA CHAM

Mer läsning

Annons