Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny forskning från dalaläkare: Tidigare okänd bakterie vanligare än man trott

Anders Lindblom, smittskyddsläkare på Landstinget Dalarna och forskare vid CKF, Centrum för klinisk forskning, och Uppsala universitet, står bakom en ny forskning som visar att den tidigare relativt okända bakterien Rickettsia som uppstår vid fästingbett är vanligare än man tidigare trott.

Annons

Anders Lindblom, smittskyddsläkare på Landstinget Dalarna, har genomfört en forskningsstudie där han undersökt ut utbrett infektioner med Rickettsia är och hur vanligt det är med sjukdomssymptom.

Anders Lindblom, som står bakom forskningen, är smittskyddsläkare på Landstinget Dalarna.

Bakterien Rickettsia överförs främst via fästingar, men också genom andra leddjur som löss, loppor och kvalster. De flesta som drabbas av bakterien får inga symptom, men några patienter i forskningsstudien uppvisade lindrig hjärnhinneinflammation, hudutslag, feber och muskelvärk.

– Det jag kommit fram till i min forskning är att det inte är ovanligt att bli smittad av Rickettsia om man blir fästingbiten i Sverige. Det är mellan 3 till 20 procent som får bakterien i samband med fästingbett, säger Anders Lindblom i ett pressmeddelande från Landstinget Dalarna.

Läs också: Barnläkare från Dalarna bakom nytt snabbare test för borrelia

Han menar att det i framtiden är viktigt för sjukvården att ha Rickettsia-bakterien i åtanke när man undersöker patienter som blivit fästingbitna.

– Sjukvården ska tänka på att ta prov för sjukdomen vid influensaliknande symtom och utslag efter fästingbett. Sjukdomssymtomen liknar de man kan få av andra fästingburna sjukdomar såsom borrelia, så provtagning behövs för att ställa rätt diagnos. Att den tidigare varit okänd i Sverige gör att diagnosen förmodligen förbisetts ofta, säger Anders Lindblom i pressmeddelandet.

I forskningsstudien har man även hittat en loppburen art av Rickettsia som kan drabba alla, även om man inte blivit biten av en fästing.

DT-APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android här

DD-APPEN: Alltid senaste nytt från dalademokraten.se i vår app för IPhone och Android

Mer läsning

Annons