Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny författning omstridd i Thailand

Annons

En av militären utsedd grupp föreslår en författning som ska lotsa Thailand tillbaka till demokrati efter förra årets kupp. Både ja och nej i den kommande folkomröstningen kan leda till nya politiska oroligheter.

Förslaget blir föremål för folkomröstning, troligen i augusti, och kampanjen för att få folket att förkasta det har redan inletts.

Noranit Sethaputra som lett författningskommissionen sade att förslaget antagits med total enighet. Nu ska 19 miljoner kopior distribueras till varje hushåll inför landets första folkomröstning någonsin.

Militären som störtade premiärminister Thaksin Shinawatra i september förra året efter månader av protester mot misstänkt maktmissbruk, lägger stor kraft på att få förslaget antaget. Den nya författningen ska begränsa politikernas makt till förmån för domstolar, byråkrater och militären.

Kort efter det att militären tagit över skrotades den gamla författningen från 1997, som ansetts som den mest demokratiska i kungarikets historia. Juntan anklagade Thaksin för att utnyttja kryphål i konstitutionen för att koncentrera makten till premiärministerns kansli och berika sitt eget finansimperium. Den nya författningen kommer att skärpa kontrollen över statsmakten och begränsa premiärministerns mandatperiod till åtta år. Det ska också bli lättare att inleda riksrättsprocesser.

Framtida regeringschefer ska inte kunna ha stora innehav i privata bolag, i synnerhet inte mediebolag. Hela regeringen och parlamentets medlemmar ska tvingas redovisa sina finansiella tillgångar. Parlamentet kommer att bantas något och nästan halva senaten ska utses av en särskild panel bestående av domare, byråkrater och representanter olika samhällsgrupper.

Olika grupper har redan inlett kampanj mot förslaget, med olika utgångspunkter. Buddhistmunkar protesterar mot att deras tro inte skyddas som statsreligion medan demokratiförespråkare invänder mot att förslaget tagits fram av en grupp tillsatt av militären utan tillräckligt inflytande från allmänheten. Thaksins anhängare väntas propagera för nej i syfte att visa att de fortfarande är en politisk faktor att räkna med, även om en domstol officiellt har upplöst partiet och Thaksin själv gått i landsflykt.

Hur folkomröstningen än slutar finns det risk för fortsatt politisk oro. Om jasidan vinner kan motståndarna protestera på gatorna. Om nej segrar har regeringen förbehållit sig rätten att införa en egen konstitution, vilket kan ifrågasätta legitimiteten i kommande val, säger den politiske bedömaren Thitinan Pongsudhirak.

TT

Mer läsning

Annons