Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny chans för skoltrötta

Annons

Gemensamt för de fem elever som tidningen träffar är att de var skoltrötta på högstadiet. De klarade inte godkänt i svenska, engelska eller matematik. Därför får de nu plugga ett extra år.

- Jag hade inte så lätt i skolan och fick inget bra stöd. Lärarna verkade inte bry sig. Det tog en jäkla tid om man behövde hjälp, säger Pierre Engblom som ska söka samhällsvetenskaplig linje till nästa år.

Nu är all fem målinriktade, de ska fixa godkänt, några av dem har redan klarat av ett par ämnen. De jämför med varandra vilka som klarat av proven.

Här på individuella programmet, IV, är grupperna mindre. Eleverna är fem till femton i klasserna. Och de får mycket extra stöd av handledare.

- Det är bra, säger Besnik Hyseni. Jag hade personlig assistent på högstadiet, då fick jag godkänt. Sedan försvann han, då gick det åt skogen.

Sara var den som brände sitt avgångsbetyg. Hon är kritisk till det nya betygssystemet där eleverna kan få godkänt, väl godkänt och mycket väl godkänt. Men det blir bara streck om de inte klarar målen.

- Det är inget kul att få streck, säger hon. Det var bättre förr när man i alla fall fick etta, då kunde man ändå söka vidare till gymnasiet på det.

På IV har eleverna inte 16 ämnen, utan kan koncentrera sig på de tre kärnämnena svenska, engelska och matte.

- Det är enklare på det sättet, säger Philip Killgren, som i och för sig är lite less på skolan, men nu vill han söka byggprogrammet.

Angelica tycker att undervisningen fungerar bra på IV, hon vill jobba med barn i framtiden. Besnik vill söka fordonstekniska programmet.

Här på IV får ni mycket extra stöd, tycker ni att ni borde ha fått det tidigare under skolgången?

- Ja, kanske, Men många av oss blir mer motiverade när vi hamnar här. Man få en tankeställare och blir motiverad att jobba, det är jäkligt bra, säger Pierre och Sara.

Mer läsning

Annons