Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny butik med gamla skivor

Annons

Det var länge sedan det fanns en självständig skivaffär i Ludvika. Och ännu längre sedan det fanns en skivaffär som sålde lp-skivor. I dag består musikavdelningarna på de större varuhusen uteslutande av cd-skivor. Men det gamla vinylformatet är på väg tillbaka.

- Det finns moderna artister som väljer att släppa sin musik på vinyl, men framför allt så köps det mycket begagnade plattor igen.

- Både ungdomar och vuxna tycker om att lyssna på Beatles, Elvis och Stones på samma sätt som man gjorde när det begav sig för 40 år sedan.

Det säger Leif Wallberg, som tillsammans med sin hustru Lise-Lotte Wallberg slår upp dörrarna till Vinylshopen i dag. I lokalen på Storgatan 39 ryms för närvarande 6 500 "sjuor" och "tolvor" med allt från tidningens egen Bertil Danielsson till världsberömde Bob Dylan.

- Vi är inte nischade på något särskilt men visst får 50-och 60-talsmusiken ta utrymme, säger Lise-Lotte Wallberg. Det är alltid lättast att göra affärer med sådant som man är engagerad i själv.

Både Leif och Lise-Lotte Wallberg har samlat skivor sedan ungdomen. Nu är de bägge i 50-årsåldern, men tycker fortfarande bäst om den musik som de växte upp med. Lise-Lotte Wallberg har visserligen följt med sin 17-åriga dotter på pojkgruppen Westlifes konserter tre gånger de senaste åren, men trots att de var "rätt bra" så är det bluesigare artister som Animals och Elmore James som hon lyssnar på när hon blir ensam. Och så Norsbroaktuella Hep Stars förstås. De gamla idolerna från tonårstiden.

- Fast jag tänker nog inte gå och se dem på Kardebrumma i sommar, säger hon och ser fundersam ut. Jag skulle bara bli besviken att de inte låter som förr.

Redan innan Vinylshopen öppnat har flera Ludvikabor varit och kikat i skyltfönstret bredvid den gamla Sagabiografen. Förmodligen finns det, precis som på de flesta mindre orter i Sverige, några riktigt hängivna skivsamlare i Ludvika. Auktionstjänster på internet har gjort det möjligt för vem som helst att hitta gamla rariteter.

- Jag och Lise-Lotte har haft en firma på Tradera i tre år, säger Leif Wallberg. Normalt säljer vi åtta backar skivor i månaden.

Det kommer de att fortsätta med, vid sidan av Vinylshopen.

- Jag skulle tro att vårt skiv-lager kommer att vandra fram och tillbaka mellan hemmet och butiken, säger Leif Wallenberg. En del av det vi har här kommer kanske att säljas på nätet och en del av det vi har hemma kommer vi kanske att ta ned till butiken.

Paret Wallberg lider knappast någon brist på vinylskivor. I villan i Sunnansjö har de två rum fulla med backar. Och garaget är också övermöblerat - bilen har fått stå utomhus i flera år.

Förut åkte de på skivmässor kors och tvärs över hela landet, men sedan internethandeln kom i gång har mässorna blivit ganska ointressanta. De innebär bara en massa tungt kånkande, säger Leif Wallberg. Det är smidigare att handla av likasinnade på nätet och få skivorna direkt i brevlådan.

Till att börja med ska Vinyl-shopen hålla öppet två dagar i veckan, men om det går bra så kan det så småningom bli oftare. Både Leif och Lise-Lotte Wallberg ägnar sig numera åt att köpa, gradera och sälja skivor på heltid.

Graderingssystemet är för övrigt ett kapitel för sig.

- Både skiva och konvolut måste betygsättas innan man kan sätta något pris, förklarar Leif Wallberg. Högsta betyget heter "mint" och lägsta betyget kallas "poor".

NINNA PRAGE

Mer läsning

Annons