Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny bok om märklig man

Annons

Boken släpptes under lördagen i Leksands kulturhus och dit kom många för att höra Boels föredrag om mannen med verktygen, de geniala tekniska lösningarna och mannen helt oberörd av höga höjder.

När Boel först såg de vackra handverktygen, konstruerade och tillverkade av Målar Olle, från Heden, blev hon nyfiken på vem mannen var och började sin forskning.

Två och ett halvt års arbete blev boken som berättar om snickaren och byggmästaren som levde mellan 1835 till 1922.

Målar Olof Olsson byggde sitt eget hus i Heden, fyllt av tekniska innovationer, vackert formspråk, allt noga och fint gjort. Slarv var det värsta Olof visste.

Huset finns kvar och vackert bevarat med vackra träkonstruktioner och många exempel på Olofs smideskonst. Hans smedja finns även den kvar.

Och verktygen, som tillhör Gustaf Ankarcronas stiftelse och Leksands Hemslöjd, finns bevarade för eftervärlden och ställdes ut i Leksands kulturhus förra året.

Slöjdaren, metallarbetaren, snickaren och byggmästaren byggde flera vatten-drivna kvarnar och sågverk, men han var också känd för sitt arbete med att reparera kyrkor och kyrktorn.

Målar Olle monterade åskledare i kyrktorn, bland annat i Mora kyrka, Siljansnäs och Leksands kyrkor. Han klättrade upp i tornen och vid ett tillfälle berättas om att han satt sig på koret i kyrktornet och tagit sig en rökpaus.

Målar Olle var gift och hade fem döttrar. Bland alla hyvlar, stämjärn, knivar och måttsatser tillverkade han även privata föremål, snusdosa med luskam, lyktor. Nyckeln till huset i Heden är ett vackert exempel på hans smideskonst.

Han skapade också komplicerade tekniska lösningar, men var även mycket intresserad av formspråk. Vackra detaljer och funktion skulle enligt Målar Olle gå hand i hand.

Eftersom Målar Olof var en praktisk och förutseende man tillverkade han sitt eget gravkors, ett pampigt järnkors som finns att beskåda vid Målar Olofs grav vid Leksands kyrka.

KATARINA CHAM

Mer läsning

Annons