Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny ägare - och nytt hopp

Annons

Företaget har varit hotat. Börsbolaget Intellecta, Ljungbergs ägare, har inte uppskattat kartongfabrikens nollresultat. Produktionen i Grycksbo har legat lite vid sidan om Intellectas huvudverksamhet som är reklam och informationstjänster.

I Grycksbo har de känt att det har varit långt till styrelserummen i Stockholm och Södertälje.

Björn Lindgren tror att det ska gå att göra en del för att öka försäljningen.

- Det här är ett företag som inte har funnits i telefonkatalogen de senaste tre åren. Man kan undra hur många ordrar som har missats, säger Björn Lindgren.

Anledningen till att det inte har varit med i telefonkatalogen är att tillverkningen i Grycksbo har setts som en del i en koncern och att det har funnits en gemensam växel.

Grycksbo kartong AB har elva anställda. Efter år 2000 har fabriken sålt för cirka åtta till tio miljoner kronor per år.

Björn Lindgren har en lång erfarenhet av att driva företag men han har inte varit i kartongbranschen tidigare.

- Det jag kan göra är att pusha på företaget. Jag blir inriktad mot marknad och försäljning, säger Björn Lindgren.

Produktionsansvaret kommer platschefen Johan Eriksson att ha.

I dag gör Grycksbofabriken kartonger till läkemedelsindustrin, pappersgrossister, skruvtillverkare och konditorier. Ländia, som gör kokosbollar, och Trangia, som säljer friluftskök, får sina kartonger från Grycksbo.

Förhoppningen från den nye ägaren är, helt naturligt, att försäljningen ska öka. Det hoppas han ska ske genom ett närmare samarbete med kunderna.

Om företaget lyckas öka försäljningen finns det också utrymme för att investera i nya maskiner, vilket med tiden kommer att behövas.

- Vi ska fylla orderböckerna innan vi investerar, säger Björn Lindgren.

Tryckaren Tomas Jansson hoppas på den nya ledningen. Han flyttade från Stockholm till Grycksbo för två och ett halvt år sedan. Han hoppas att företaget ska få ett lyft så att kan jobba och bo kvar i Grycksbo där han trivs.

KENNETH WESTERLUND

Mer läsning

Annons