Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny ABB-order på vindkraft

Annons

Ordern är på motsvarande cirka 234 miljoner kronor och avser utrustning till det så kallade Q7-projektet i havet utanför Amsterdam i Holland.

Från fabriken för högspänningskablar i Karlskrona kommer ABB att leverera 46 kilometer 24 kilovolts sjökabel som länkar samman 60 vindkraftsturbiner med en havsbaserad 150 kilovolts transformatorstation och en 28 kilometer lång 170 kilovolts sjökabel som transporterar strömmen vidare in till land.

-Ordervärdet för oss i Karlskrona är cirka 180 miljoner kronor. Sedan tillkommer utrustning till den havsbaserade transformatorstationen, inklusive transformatorer och gasisolerade ställverk, uppger Håkan Agnevall som är chef för projektverksamheten i Karlskrona.

På frågan om transformatorerna kommer att tillverkas i Ludvika ger han ett nekande svar.

-Nej, de tillverkas i Polen medan de gasisolerade ställverken tillverkas i Tyskland.

ABB-fabriken i Karlskrona har cirka 400 anställda. Sedan i höstas har de kunnat glädja sig åt tre vindkraftsorder.

-Den första ordern kom i december 2005 och gällde utrustning till en anläggning utanför Liverpool, i mars kom Lillgrund i Skåne och så nu denna order.

-Och mer är på gång och det känns glädjande för oss med detta trendskifte med allt fler vindkraftsprojekt där vi kan bidra med vårt spjutspetsteknik, framhåller Håkan Agnevall.

De kablar som levereras till Holland ska tillverkas under 2006 och 2007. Några nya jobb i Karlskrona lär det inte bli och även om fler order är att vänta så vågar Håkan Agnevall inte utlova nyanställningar i Karlskrona.

Slutligen kan nämnas att vad gäller anläggningen i Holland så beräknas de 60 turbinerna årligen producera 435 gigawattimmar el -tillräckligt för att förse omkring 140 000 bostäder med el.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons