Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny a-kassereform på gång

Annons

A-kassors avgifter bör bättre följa hur stor arbetslösheten är bland deras medlemmar.

Det anser finansminister Anders Borg, som tror att det kan öka sysselsättningen med 10|000_20|000 jobb.

Borg understryker att det inte handlar om att staten behöver dra in mer pengar. Han vill ha större inslag av försäkring i systemet, så att lägre risk för arbetslöshet ger lägre avgift, men också tvärtom.

Tanken är att det ska göra löneförhandlingar mer känsliga för arbetslösheten i respektive bransch. Höga löneökningar som leder till högre arbetslöshet inom en a-kassas område drabbar dess medlemmar genom högre avgifter.

Regeringen flaggar för regelförändringar i vårpropositionen som presenterades i måndags. Finansieringen av a-kassan ska ses över i samband med budgetpropositionen i höst, så att nya regler kan genomföras nästa år.

Borg tycker att reformen är lämplig att genomföra nu, eftersom arbetslösheten sjunker. Därmed skulle förändringen leda till att många får lägre avgift än i dag.

Finansministern vill också se andra, nya åtgärder för att förbättra arbetsmarknadens funktionssätt. Det handlar framförallt om att få fler att börja jobba.

Borg är bekymrad över att många företag i dag anger personalbrist som det viktigaste skälet till att de begränsar produktionen, men också över den framtida löneökningstakten.

Han säger sig vara "lite förvånad" över att de lediga resurserna på arbetsmarknaden redan är mycket begränsade.

En idé som Borg vill pröva är att göra om bostadsbidraget för ensamstående föräldrar, så att de kan behålla en större del av bidraget även om de börjar arbeta.

TT

Mer läsning

Annons