Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nuder tvekar om återställd a-kassa

Annons

Socialdemokraterna kommer att tvingas ompröva sin politik på en rad områden, skriver förre finansministern Pär Nuder (s) i ett internt dokument.

Han flaggar bland annat för att det inte är självklart att ändringarna i a-kassan ska återställas om socialdemokraterna vinner valet 2010. Det skulle kosta 10 miljarder kronor och att återställa förmögenhetsskatten ger bara 4,4 miljarder kronor, konstaterar Nuder och påpekar att det inte känns särskilt attraktivt att dra in pengar genom att slopa alliansens jobbavdrag. Det skulle leda till anklagelser om att socialdemokraterna vill höja skatten för vanliga löntagare, påpekar han.

"Slutsatsen är att vi måste vara väldigt noggranna med vilka återställare vi ska begära väljarnas stöd och mandat för. Verkligheten kommer att se annorlunda ut 2010. Vi kommer inte att kunna navigera efter 2006 års karta", skriver Nuder.

Pär Nuder underkänner också socialdemokraternas skolpolitik som han beskriver som både självgod och misslyckad och partiet behöver en ny syn på den offentliga sektorn som utgår från medborgarna, påpekar han.

"Ibland inbillar vi oss att det socialdemokratiska partiet är en arbetsgivarallians bestående av kommunalråd och statsråd som styr över stora offentliga förvaltningar. Ibland tror vi att partiet är en facklig organisation för de anställda i offentlig sektor."

TT

Mer läsning

Annons