Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu visas största skatten

Annons

- Det är roligt att det är smycken, annars handlar fornfynd mest om spjut- och pilspetsar, sa Ann-Charlotte Mattsson som arbetar på museet. Hon berättar för besökarna om de järnåldersföremål, gravfynd, som visas på Vikingamuseet.

Över sommaren kan hon också visa silversmyckena och mynten från Sanda.

- Det här är den största silverskatt som hittats i Dalarna, förklarar arkeologen Greger Bennström.

Det var på valborgsmässoafton 1977 som Peter Johansson och hans kompisar hittade de första mynten i en uppgrävd sandhög på Sanda. Totalt fanns där 1 295 mynt där plus några smycken, hals- och armringar. 340 av mynten finns med på utställningen i Vikingamuseet. De flesta mynten är tyska, men där finns också mynt från Italien, Ungern, England, Irland och Danmark samt ett arabiskt mynt. Det äldsta myntet härrör från år 905 och det yngsta från 1057. Det är alltså någon gång efter 1057 som skatten grävts ner i marken, okänt av vilken anledning.

Silverskatten har ett försäkringsvärde på en halv miljon kronor.

- Mest spektakulärt är det här halsbandet, säger Greger och visar upp ett smycke med ett ihåligt kapslat hänge längst ner. På halsbandet hänger också en tandpetare i silver och en örslev, den tidens topz.

Hela silverskatten vägde 1,7 kilo.

- Jag är imponerad av deras kunnande, säger Ann-Charlotte om de okända silversmederna.

Ann-Charlotte är glad åt att få visa silverskatten men hon var lite besviken över att Greger Bennström och Anders Nilsson som kom från Dalarnas museum inte hade en glaspärla med sig till Sollerön.

- Vid utgrävningar 1999 hittade de en glaspärla som hamnade i Falun. Jag önskar att den kommer hem, sa Ann-Charlotte som reserverat en plats för den på Vikingamuseet.

JAN NORBERG

Mer läsning

Annons