Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu vill museet flytta

Annons

Sedan Framtidsmuseet slog upp portarna 1986 har det befäst sin ställning som ett av länets absolut mest välbesökta museer. 35 000 besökare årligen ligger snittsiffran på och hela 73 procent av dessa är skolklasser och ungdomar under 18 år.

Allt Framtidsmuseet i dag gör följer skolans läroplan, och just samarbetet med skolan är något som Elisabeth Eronn vill utveckla ytterligare.

- Vi har många idéer om hur museet ska kunna utvecklas vidare och inte minst skulle vi vilja bli bättre på kemi- och biologisidan. I dag ligger ju tyngdpunkten framför allt på teknik och naturvetenskap, förklarar hon.

Men för att detta ska kunna förverkligas behöver Framtidsmuseet flytta. Lokalerna i dag är utnyttjade maximal och några realiserbara möjligheter att växa inom Folkets hus finns inte.

- Framför allt behöver vi utrymmer för laborationer och experiment. Hos oss skulle vi kunna bygga upp riktigt högklassiga laborationsmiljöer som skolorna i hela länet kan utnyttja. Just laborationsmöjligheter är också något som skolorna efterlyser.

- Dessutom är det så att museet i dag är väldigt anonymt. Även om vårt namn står på fasaden så är vi ganska anonyma här i Folkets hus. Vårt exteriör utåt behöver bli mycket tydligare.

Än så länge är en flytt av Framtidsmuseet bara på idéstadiet, men något bör ske inom den närmaste åren anser Elisabeth Eronn.

- Vi måste nu börja söka efter eventuella samarbetspartners med närliggande verksamheter som gör att vi kan ha nytta av varandra. Rent spontant så skulle det kännas både naturligt och spännande att flytta museet till Framtidsdalen. Faktum är att många besökare från andra orter tar för givet att vi ligger just där.

Större lokaler kan alltså ge en utökad och förbättrad verksamhet. Det i sin tur skulle ge ökade intäkter till museet.

- Så är det. En flytt till större och mer ändamålsenliga lokaler skulle finansiera sig själv. Med en bättre och bredare verksamhet skulle vi dessutom ha större möjligheter att få pengar ur statens regionala potter.

- Det börjar helt enkelt bli dags att lyfta upp frågan om en flytt på dagordningen och ta diskussionen med huvudmannen Borlänge kommun och landstinget som stöttar oss finansiellt, avslutar Elisabeth Eronn.

OLOF SCHÄÄF

Mer läsning

Annons