Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu vill de ha ordning på usel väg

Annons

Vägen har varit dålig under många herrans år, men i våras blev den sämre än vanligt. Gropar och spår i vägbanan medför att både personbilar och tyngre fordon kör på vänster körbana för att undvika de värsta groparna. En klar trafiksäkerhetsrisk, heter det i skrivelsen.

Och inte blev vägen bättre av att den skrapades i våras. Efter regn och rusk blev den precis lika gropig som tidigare. Samfällighetsförening samt alla fast- och fritidsboende efterlyser beläggning av vägen med oljegrus eller asfalt.

Ordförande i samfällighetsföreningen Bernt Bergkvist berättar att kommunen erbjudit sig att stå för halva kostnaden vid beläggning av asfalt eller oljegrus. En totalkostnad på runt miljonen.

- Hur ska vi ha råd med det, säger Bergkvist?

Ordförande i Olsnäsgården, Stig Jonsson, tycker det är kommunens uppgift helt och hållet.

- Vi är ju skattebetalare, säger han.

Oscar Lööf minns att det förr i tiden inte var några problem att cykla på vägen. I dag är det stört omöjligt med alla gropar och "tvättbrädor".

Sköts kommunens vägar bättre ju närmare centralorten man kommer?

- Vi får den känslan, säger Stig Jonsson.

En annan fastboende i fäboden, Lotta Eriksson, berättar att det är en hel del tung trafik på vägen men även varutransporter.

Under sommaren intensifieras trafikflödet. Då är de flesta sommarstugeägarna "hemma" vilket inklusive fastboende betyder i runda tal dryga 100 hushåll. Lägg därtill trafiken från och till Olsnäsgården. Sedan är det många som besöker badplatsen och ångbåtsbryggan.

Stig Jonsson framhåller också Siljansleden som har en sträckning i byn.

Då trafikerar en hel del turister vägen sommartid.

- Ingen vidare bra reklam, tycker Bernt Bergkvist.

Stig Jonsson understryker att det är av nöd tvunget att få vägen ordnad till fäboden som blir alltmer populär.

Gatuingenjören vid Leksand Vatten, Lars Svensson, blir aningen förvånad över kritiken.

- Det är faktiskt den bästa grusvägen vi har i Leksand.

Han menar att vägen underhållits bra de senare åren, men visst var det olyckligt att hyvlingen av vägen i början av maj följdes av busväder med regn och snö.

CHRISTER KLOCKARÅS

Mer läsning

Annons