Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Nu vågar folk satsa på musik"

Annons

Musik är tillsammans med med trä och turism de tre profilområden som Orsa kommun satsar extra på. När EU-projektet orsamusik drog igång, med Britt-Liz anställd på heltid och Janne Bäckman på halvtid, var målsättningen att bevara och förstärka Orsas goda rykte som musikkommun. Ett rykte som Karl-Erik Forsslund skrev om redan 1920 i meningen "om Orsakarlarna ej haft anlag för målning, har de varit spelmän och äro så alltjämt".

Projektbeskrivningen tog upp en rad punkter med syfte att etablera verksamheter kring musik och att det i förlängningen ska resultera i fasta arbetstillfällen.

- I det stora hela tycker jag att vi fullgjort uppdraget hyggligt, säger Britt-Liz Jönsson.

- Ser jag till mig själv, är min ambitionsnivå alltid för hög. Jag vill alltid mer. Vad jag förstått av andra, är betyget att insatserna varit jättebra. Trots det önskar jag att vi nått längre.

När orsamusik.nu drog igång, var det ett enormt arbetsområde projektet ställdes inför. I princip skulle det ta ansvar för allt musikliv i Orsa och de verksamheter som har anknytning till musiken.

- Vi fick en rivstart genom arrangemanget Neurotiska musikanter för medmänsklighet i samband med omvalet i Orsa. Nationaldemokraternas intåg i den kommunala politiken gjorde att det fanns att behov att agera och musiker och publik fyllde sporthallen en eftermiddag och kväll.

Att göra en uppräkning av alla de publika arrangemang som orsamusik.nu varit delaktigt i, skulle resultera i en katalog.

- Under de tre åren har det varit hur många olika aktiviteter och program som helst. Speciellt sommartid har vi kunnat bjuda levande musik i Orsa varje dag eller kväll, berättar Britt-Liz.

Orsamusik.nu har inte varit ansvarigt för alla arrangemang, men har funnits i bakgrunden.

- Det är kanske det som är den bästa känslan nu när projektet är avslutat; att folk vågar mer och gör fler egna arrangemang. Det har blivit mindre och mindre av att vi tagit initiativen, utan istället knuffat på, varit bollplank och delat med oss av vår erfarenhet.

- Ett exempel är konserten i Slipstensgruvorna. Där var vi medarrangör första året. I somras svarade Slipstensföreningen själv för konserten.

Något som orsamusik.nu inte direkt påverkat, men som ändå är ett resultat av musikverksamheten, är att folk, som jobbar med musik, flyttat till Orsa.

- Det är personer som har musik som sitt levebröd. De upplever att Orsa har ett bra klimat för musik och har valt orten som bas för sin verksamhet.

En verksamhet som kommer att leva kvar i de lokaler som orsamusik.nu disponerat, åtminstone över sommaren, är Orsa musikkompani.

- Det är en ekonomisk förening där Susanne Bogg hjälper musikerna med allt pappersarbete, istället för att var och en ska starta en enskild firma. I dag har föreningen cirka 100 medlemmar, varav hälften från Orsa och den andra hälften från stora delar av Sverige.

- Musikkompaniet kommer också att fortsätta samarbetet med Grönklitt, där orsamusik.nu tidigare programlagt musiken.

Musikmässan, i slutet av oktober, kommer också att få en fortsättning.

- Även här tar Musikkompaniet över. För oss var mässan den stora finalen för de tre åren och vi upplevde den som enormt lyckad av det gensvar vi fått från branschen.

När orsamusik.nu sjunger på sista tonen finns en utmaning kvar.

- Det är att hitta en finansiering för ett Musikens hus. Orsabostäder har lämnat ett erbjudande och kan eventuellt tänka sig att lämna över ett hyreshus. Vi ska göra en förstudie där målet är att säkra en finansiering av driften för minst tre år framåt.

När Britt-Liz Jönsson lämnar orsamusik.nu för gott vid månadsskiftet, har hon lite jobbidéer på gång, men är öppen för förslag.

- Jag är så himla glad att jag fått möjligheten att jobba i Orsa. Det har varit en höjdare och jag och min man har till och med flyttat hit från Sollerön.

- Arbetsklimatet har varit fantastiskt. Orsa har lätt att ta till sig nya idéer och Orsa vågar.

- Det gillar jag, berömmer Britt-Liz.

BÖRJE LINDH

Mer läsning

Annons