Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu vacklar monopolet

Annons

- Vi är i en växande fas. Det påverkar inte oss, möjligen växer vi inte lika fort, säger Kjell Bergkvist, chef för Distansapoteket.

I Dalarna finns 33 apotek. Utöver det finns Distans- och dosapoteket på Tallenområdet i Falun. Bergkvist tror att EU-domen kan påverka de "vanliga" apoteken.

- Där kommer vi att tappa volymerna, säger han.

För drygt ett år sedan invigdes den betonggrå "medicinbunkern" vid Tallen. Utvecklingen har gått fort. Från 0 till 105 anställda på 18 månader. Vid starten räknade man med att det skulle bli 110. Kjell Bergkvist räknar dock med att det kommer att vara 130 anställda om ett år.

Det är framförallt dosenheten som haft en oväntat stark expansion. Vid starten trodde ledningen att det skulle bli 30 jobb. Man är redan uppe i 50.

Dosenheten ställer samman dagsförpackningar för patienter i Dalarnas och Gävleborgs län. Knappt 10 000 äldre, psykiskt sjuka och funktionshindrade får sina mediciner från dosenheten.

Distansapoteket har flera olika kunder. Privatpersoner kan beställa receptfria varor via internet. Vårdcentraler, tandläkare, sjukhus, fängelser och ambassader runt om i världen får sina mediciner utskickade från Falun.

Distansapoteket distribuerar dialysvätskor till njursjuka som väntar på transplantation och glutenfri kost för allergiker.

KENNETH WESTERLUND

Mer läsning

Annons