Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu tvingas de ge upp

Annons

- Jag har gett upp nu. Vi har i alla fall fått 50 öre mer per barn och dag efter den senaste löneförhandlingen, säger Harriet Andersson i Hedemora på annandag jul.

Det var hon och arbetskamraten Marie Skovshoved som yrkade avdrag med mellan 1 684 och 2 405 kronor per år för att, som de själva anser, täcka de merkostnader det innebär att ta hand många barn i bostaden.

Avdragen skulle täcka utgifter de haft för bland annat el och vatten under inkomståren 1992 till 1996 och 1993 till 1997.

När de inte fick igenom avdragen hos skattemyndigheten överklagade kvinnorna beslutet till länsrätten i Falun. Där fastställdes skattemyndighetens beslut.

Då vände sig Harriet och Marie till kammarrätten i Sundsvall som i juni 1999 gav dem rätt till att få avdrag.

Riksskatteverket, RSV, överklagade kammarrättens dom till högsta instans som i den här typen av mål är regeringsrätten.

Nu har domen därifrån kommit.

Regeringsrätten undanröjer kammarrättens dom och fastställer länsrättens domar. Det blir alltså inga avdrag för kostnader i dagbarnverksamheten utöver vad Hedemora kommun betalat till de anställda dagbarnvårdarna.

Regeringsrätten hänvisar till ett tidigare rättsfall där en dagbarnvårdare yrkat avdrag för bland annat tvätt av sängkläder.

Riksskatteverkets rekommendationer visar att avdrag får göras för mathållning, slitage av möbler och övrig inredning, disk-, tvätt- och skurmedel, hushållspapper, toalettpapper och tvål.

Regeringsrätten skriver i sin dom att kostnader för el och vatten "inte uttryckligen anges i RSV:s rekommendationer".

BÖRJE GUSTAFSON

Mer läsning

Annons