Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu stundar tuffa tider

Annons

Den svenska ineffektiviten var påtaglig. Samtidigt togs oftast skotten i för dåliga lägen.

En avgörande faktor blev också förstakedjans bitvis svaga spel. Nicklas Bäckström plockades bort effektivt av transatlanterna.

Istället var det kedjan med Linus Omark (Luleåspelaren var en av isens främsta), Patric Hörnqvist och Magnus Isaksson som angav takt och ton. Trion stod för merparten av de kvalficerade målchanserna denna afton.

Annars inledde "Bäckis"& kompani mycket inspirerat. Under de inledande tre, fyra minuterna chockade man de regerande mästarna med en fysisk hockey så det stod härliga till. Det small titt som tätt i sargen.

Sverige spelade i det läget mer kanadensiskt än kanadensarna själva, om ni förstår vad jag menar.

Men efter Kanadas ledningsmål ebbade stridsviljan ut något för att återkomma igen i slutperioden när jakten på reducering och kvittering var som intensivast.

Carey Price växte och växte mellan stolparna. Kanadensaren som 2005 draftades som nummer fem var suverän!

Lägg namnet Carey Price på minnet gott folk.

Price kommer förmodligen att bidra till att Kanada vinner sitt tredje raka JVM-guld fram mot trettondagsafton.

För jag kan bara hålla med coachen Craig Hartsburg i dennes kommentar:

"Kanadensiska landslag brukar bara bli bättre och bättre ju längre turneringen pågår".

Även om jag inte blev så väldigt imponerad av Kanadas spel mot Sverige så finns det kvaliteter som ingen annan nation är i närheten av. Dessutom rutin. Tio av spelarna i årets trupp var med och blev juniorvärldsmästare redan i fjol och sådant väger blytungt.

Förutom Price imponerade backen Kristoper Letang stort. Han svarade för förarbetet till båda målen och det lär så småningom bli en lång och ekonomiskt lönsam NHL-karriär.

En man gör inget lag. Det gäller Nicklas Bäckström i går. Han, liksom många andra svenskar, hade svårt att leva upp till hemmasupportrarnas förhoppningar.

Då var det desto roligare att se Linus Omark. Han skojade bitvis friskt med motståndarna och hans framfusighet fick mig att tänka på Henrik Zetterberg när denne var i samma ålder. Omark fick sitt stora internationella genombrott mot Kanada, det tror jag de flesta håller med om.

För Sverige blev annars vägen mot slutspel allt brantare i och med att Tyskland besegrade USApå eftermiddagen. En präktig sensation i en grupp som nu känns helt öppen, frånsett att Kanada känns som en trolig och given gruppetta när slutsummering ska göras.

USA tycktes ta det hela lite med en klackspark till en början. Men jänkarna fick jobba hårt för en kvittering, och i sudden death kom alltså kallduschen - 2-1 för Tyskland.

Känslan är ändå att USA tar sig vidare. Då blir det en trekamp mellan Sverige, Slovakien och Tyskland. Där säger jag fördel Sverige - om Nicklas Bäckström får fart under grillorna och låter de känsliga handlederna arbeta.

CARL-JOHAN GOTH

Mer läsning

Annons