Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu sprider Banverket växtgift vid järnvägen

Annons

Att Banverket, tidigare SJ-banavdelning, sprider gift i syfte att få bort oönskad grönska på bangårdar och ute på linjerna, är i sig intet nytt. Men i takt med att miljömedvetenheten ökar blir åtgärden allt mer kontroversiell.

För några år sedan konstaterade de lokala fjärilsvännerna, entomologerna, att bangårdsområdet i Ludvika är landets enda kända lokal för en fast population av den mycket sällsynta silvergråvecklaren. Då blev det känsligt så till den milda grad.

Sedan dess håller Bengt Wickholm och kamraterna ett vakande öga på sina skyddslingar och för en dialog med de ansvariga på Banverket inför varje besprutning.

- Helst skulle vi önska att de inte sprutade alls. Men de ska ju bedriva tågtrafik och vi kan inte stoppa gifttåget. Vi har pekat ut de mest känsliga ställena och där sprutar de inte alls, säger Wickholm.

För ett antal år sedan fanns massor av silvergråvecklare på järnvägsområdet i Ludvika. En inventering gav vid handen att det handlade om 1 000-tals individer. Av någon anledning varierar antalet, år från år. Vid den senaste inventeringen hittade vi ett 40-tal silvergråvecklare. Minskningen behöver nödvändigtvis inte vara en följd av tidigare besprutningar, menar Wickholm.

De uppmärksammade kommunala planerna på att lösa in stora delar av bangården och förvandla den till en tillrättalagd stadsmiljö ser Wickholm och kamraterna som ett mycket större hot mot den unika fjärilslokalen.

- I dagens läge är egentligen Banverkets giftbesprutning det minsta problemet för oss. För den verksamheten har vi faktiskt möjligheter att vara med och styra.

- Men om den här miljön omskapas och det byggs och planas till blir det ju sterilt som på en golfbana. Börjar de på och göra gräsmattor och skit här nere är det kört för silvergråvecklaren, säger han.

- Så nu är det upp till kommunen om vi ska få ha några silver-gråvecklare kvar här i framtiden.

Att Banverket går varsamt fram i Ludvika kunde Wickholm se med egna ögon på fredagen.

Gifttrallan vändes på behörigt avstånd för att inte komma för nära området vid vattentornet, där många larver finns.

- Vi följer alla restriktioner, försäkrar Göran Lärke och Göran Svensson, som bemannade Banverkets förpatrull.

De sade sig inte vara direkt rädda för att ta skada av giftet som enligt Banverket lär vara både miljövänligt och ofarligt...

- Det sade de även om Carmex 80 på sin tid och vi vet inte vad de kan komma på om det här medlet i framtiden. På vissa ställen sprider vi medlet med handspruta men då tar vi på oss skyddkläder.

FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons