Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu slutar han med skomakeriet

Annons

- Jag har tre jobb, jobbar halvtid som musiklärare, halvtid som familjevårdare och så skomakeriet och därför slutar jag nu med skomakeriet, berättar han.

Han och hans hustru är jourfamilj och kan ta emot tre ungdomar för korttidsboende.

- Jag jobbar halvtid och min hustru heltid som jourfamilj, berättar han.

Han gick en utbildning som skomakare 1985-1986 och startade sedan skomakeri. All utrustning köpte han begagnad när ett skomakeri i Smedjebacken upphörde.

- Jag har trivts med att jobba med händerna och att träff folk. Det har varit 20 roliga år.

Han har drivit sin verksamhet på gammalt traditionellt sätt med lagning av skor, men även mycket annat som en skomakare kan göra, till exempel laga väskor, sy i nya dragkedjor i jackor och till och med jeans.

När det gäller syjobb har han även haft hjälp av sin hustru.

Vissa perioder har det hänt att skomakare haft mycket byten av klackar på skor med vassa höga klackar. Lite av det har även Tommy haft.

- Lite finklackningar har det allt varit, men det beror på goeografin vad skomakarna har för jobb. Finklackningarna är mest i storstäderna, här är det mycket andra jobb, säger han.

En del försäljning av skor har han också haft, boots och seglarskor som importeras från Spanien och den delen av verksamheten fortsätter han med.

Tommy Brandström började som skomakare i Säter när Edvin Berg efter sina många år som skomakare slutade. Han upphörde med sin verksamhet den 30 juni 1988 och hade då jobbat några år på "övertid" då han hunnit bli 71 år.

Här blev det aldrig något glapp mellan skomakarverksamheten i Säter, men nu finns det ingen ny skomakare i Säter när Tommy Brandström slutar och frågan är väl om det blir någon ny heller, inte i alla fall i den gamla formen.

- Det kanske går att kombinera skomakeri med någon annan verksamhet, säger Tommy Brandström.

ROLAND BERG

Mer läsning

Annons