Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu skapas krislista för fågelinfluensan

Annons

Just nu sammanställs en lista på utvalda personer och yrkesgrupper i Dalarna.

Det handlar om så kallade nyckelpersoner, människor med samhällsviktiga funktioner, som ska prioriteras i olika krissituationer, till exempel vaccineras först om en pandemi av fågelinfluensa bryter ut.

Det är Länsstyrelsen Dalarna som har skickat en förfrågan om prioriterade personer till kommuner och landsting.

Enligt Lars-Håkan Jönsson, beredskapschef på länsstyrelsen, kommer sammanställningen att spela en viktig roll i framtiden:

- Listan kan användas i olika typer av krissituationer. Under kalla kriget listades krigsviktiga företag. Nu sammanställer vi krisviktig verksamhet, säger Lars-Håkan Jönsson.

Kommuner och landsting ska alltså göra sin bedömning av vilka funktioner och befattningar som är viktigast vid en eventuell krissituation. Det kan till exempel handla om kommunalråd, vårdanställda och renhållningsarbetare.

Länsstyrelsen har också skickat en förfrågan direkt till bland annat Räddningstjänsten, SOS alarm, Polisen och Sveriges radio.

- De ingår i Regionala krishanteringsrådet och vi har gjort bedömningen att de har samhällsviktiga funktioner, säger Lars-Håkan Jönsson.

I mitten av mars sätter sig en särskild pandemigrupp och sammanställer alla listor.

Uppgiften är inte helt enkel, anser Britt Knutas, beredskapssamordnare vid Landstinget Dalarna.

- Det går egentligen inte att avvara någon personal. Frågan är därför vilket som är det minsta antalet personer som behövs för att samhället ska fungera, säger Britt Knutas.

Hon nämner läkare och annan vårdpersonal som självklara på listan:

- Jag tänker också på landstingsledningen. Personalen är viktig men verksamheten måste ledas också, säger hon.

Fotnot: Pandemi är en epidemi som sprider sig över mycket stora områden. Tidigare pandemier har varit Spanska sjukan och Hongkonginfluensan.

MARIA BIAMONT KÄLLA: NATIONALENCYKLOPEDIN

Mer läsning

Annons