Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu ska klapparna slås in

Annons

En sak är i alla fall säker med tanke på all elektronik, de flesta behöver batterier när de öppnat sina paket. Barnen allra helst.

Terrain Twister tar sig fram överallt, vare sig det är på snö, is eller vatten, och i år heter uppföljaren Bio Shocker. 1195 kronor är priset för nykomlingen

-Det är mycket lego, sällskapsspel och dockor som säljs. Och radiostyrt. Förra året såldes Twister Terrain slut. Karaokemaskinen var också populär förra året, säger Carina Halvarsson på Brio-butiken.

En del ger bort en luddig liten nykomling till familjen till julen. Där ligger marsvin och hamster högt på önskelistan.

-Julklappar till djuren säljer väldigt mycket till jul, mest är det leksaker och tugg, berättar Berit Broddfors hos Expert Zoo.

På lager finns också ett hundratal av en annan vara som säljs i julklapp, nämligen akvariepaketet. Ett nybörjarpaket finns med akvarie, belysning, filterpump, termostatvärmare och allt för 695 kronor och uppåt.

Från djur och leksaker går vi över till hårda paket.

- Den är lite dyrare, men den kan man ge till den som har allt, säger Chatrin Tageson på Elbyrån om Pizza Pronto, en pizzaugn i miniformat.

En enda fanns kvar hos Elbyrån när tidningen besökte butiken.

Hos BEGEs fanns också bara ett exemplar kvar - av en boxer.

Det är den lilla lådan som ger tillgång till fria digitala tv-kanaler i marknätet, utan kort, som gör att det går att se kanal 1, 2 och 4 och som så småningom krävs för att en del tv-tittare ska kunna fortsätta att se på tv i vår.

- Platt-tv är ganska hett nu. De finns från 3000-19000 kronor. MP3:orna är också heta, de ligger på 600 kronor och uppåt beroende på minneskapacitet, säger Jimmy Heij hos BEGEs.

- Digitalt är det som säljer, men jag skulle hellre sälja analogt. Nejdå, det är inte så, men det är digitalt som gäller, säger Jan Norrgo hos Jannes foto och visar upp en favoritkamera som faktiskt sjunkit i pris.

Hos Damas Livs finns varor speciellt framtagna till jul, bland annat Pandaro i röd förpackning från Italien. Den lyxiga kakan finns både med och utan frukt. Annars är det färska iranska dadlar som Abdullah Hindi säljer mycket av.

Hos Team Sportia tänker Kent Hultgren så att det knakar innan han kommer på vad som säljs mest hos dem.

-Vi säljer nog mest av skidor, mer om vädret är bra förstås. Det är mest mormor och morfar som ska ge skidor till barnbarnen, säger Hultgren.

Vidare berättar han att underställ tillhör kategorin "utfyllnadsjulklappar" de sista dagarna inför julhelgen.

-Vi har julklappar för karlar. Fräna DVD-filmer, många olika mössor och handskar från hundralappen, säger Rüdiger Foitzik hos Fottas MC.

Från mjuka paket går vi över till dito hårda som säljs bland annat hos Globe bokhandel.

Sedan julskyltningen har "Ludvika arbetarekommun 100 år" av Karl-Erik Anestedt sålt i över 150 exemplar berättar Anders Källgren. Annars heter bästsäljaren i hela landet just nu "Konsten att vara snäll".

Begreppet "snäll" kopplas ibland ihop med egenskaper som naivitet och undergivenhet. Einhorn skriver i sin bok att den snälla människan tvärtom är mycket klok eftersom hon förstått att det vi gör för andra gör vi också för oss själva. "...snällhet är en egenskap som måste förvaltas med gott omdöme. Att vara snäll på ett äkta, positivt sätt är verkligen en konst".

SARAH HJÄLM

Mer läsning

Annons