Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu ska kilona bort

Annons

Eva Nyberg Loman, Viktväktarnas konsulent i Falun, räknar varje vecka in långt mer än 200 "viktisar". Till detta ett antal grupper, som av olika företag lockats till viktväkteri.

- Hälsan tiger still, men de krämpor vi drar på oss av fetma riskerar att bli kroppens dramatiska bovar.

- Fetma kan resultera i allvarliga hjärt och kärlsjukdomar, diabetes, förslitna höfter och knän, ont i rygg och axlar.

- Viktväktarna jobbar mycket med hälsa, att äta, laga "rätt mat", kort sagt se om sitt vardagsliv.

-Allt i vår stressiga vardag ska gå så fort. Jobbet, lunchen, snabbmat, hinner inte laga, sitta till bords...Vårt förhållningssätt ger verkligen inte våra barn några goda vanor. Och där fortsätter det dåliga mat-mönstret som redan i barnaår skapar fetma.

- Lyckligtvis stannar någon upp här och var. Goda vanor smittar också. 2000-talets människa är mer än någonsin intresserad av sin hälsa.

- Och viktväktaren är en tacksam person, som äntligen hittat hem.

Eva vet, hon har själv dragits med 14 kilos övervikt. Om vägen till ett sundare och smalare liv berättar hon varje vecka för andra "viktisar" som på korta träffar/föredrag väger in och jagar övervikt.

- Viktväktarnas konsulenter är inga övermänniskor. Livet ter sig olika för oss människor, en del kan äta allt och mycket, andra måste kontrollera sitt matintag.

- Viktväktarna lockar ung som gammal. Svenska folket blir fetare. Det har läkare och forskare redan larmat om.

Arbetsmarknaden är förändrad, de flesta har stillasittande arbeten. Vi rör oss mindre, äter sämre. Mycket av Viktväktarnas program handlar om att med sunt förnuft, kost och motion nå fram till god hälsa.

Ordet banta finns inte i Viktväktarnas vokabulär.

- Vi talar om att äta rätt. Helt enkelt vanlig - rätt sammansatt husmanskost där vi snålar på fett, godis och annat onyttigt.

Solveig Helin-Ädel Viktväktarnas assistent för kontoret Norrlandsregionen i Sandviken, noterar ökat intresse från företagsidan.

- Många nya företagsgrupper är inskrivna hos Viktväktarna.

- Företagsledare har förstått att se om sin personal.

- En god hälsa borgar för en bra arbetsinsats. Jakten på kilogrammen är faktiskt en livförsäkring. Men ta det varsamt! Bästa viktminskningen sker succesivt. Inte från ena veckan till den andra. Både kropp och psyke måste hinna anpassa sig till ditt nya liv.

BIRGITTA KNIFSTRÖM NORDÉN

Mer läsning

Annons