Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu ska kikhostan utrotas

Annons

Effekten av sprutorna barn får under sitt första levnadsår avtar efter hand och de nya reglerna är också en anpassning till regler som gäller i de flesta europeiska länder.

De ändrade reglerna gäller från och med i höst och välkomnas av sjukvården. Förutom vaccinationerna vid tre, fem och tolv månaders ålder kommer alltså även tioåringar att få en spruta mot kikhosta.

När man är tio år rekommenderas även en förnyelsedos av vaccin mot difteri och stelkramp.

I dagsläget finns det enligt Socialstyrelsen ett vaccin som innehåller antigen mot såväl difteri som stelkramp och kikhosta.

I Dalarna fanns 31 december förra året 3 425 tioåringar. Men att det är ganska många tror inte smittskyddsläkaren Anders Lindblom blir något problem när man ska börja vaccinera dem.

- Jag tror att det kommer fungera på en gång, säger Anders Lindblom.

Fallen av kikhosta har varit relativt få i Dalarna de senaste åren. Enligt Bodil Petersén har de personer som drabbats i år varit födda före 1996 då man införde vaccinationen igen efter ett uppehåll. Det är dock allra farligast för barn som är yngre än ett år.

- Man vill ju få bort det ur samhället med hjälp av vaccinet just för att det inte ska smitta barnen, säger Bodil Petersén. Det kan vara livshotande för en bebis att få kikhosta.

EVALISA WALLIN

Mer läsning

Annons