Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu ska jaktenpå svartsprit intensifieras

Annons

Alkoholhandläggare och polis-personal går inom kort en utbildning om illegal krogsprit. Detta för att olika myndigheter i samverkan ska kunna genomföra oanmälda razzior runt om i Dalarna.

Idag vet ingen hur mycket illegal sprit som säljs på krogar i Dalarna. Eller om det över huvud taget förekommer. Men razzior på andra håll i landet har avslöjat att det inte alls är ovanligt. Många tror att det även kan finnas i Borlänge och övriga Dalarna.

-Det har pratats mycket om det här. Men vi vet inte hur mycket vi har av det i Dalarna, konstaterar Torsten Hansson, länsstyrelsens ansvarige för frågor rörande alkohol.

I januari utbildas alkoholhandläggare och polispersonal då en första introduktion ges till den så kallade Isak-metoden, som utarbetats av Malmö stad, länsstyrelsen i Skåne samt statens folkhälsoinstitut i samverkan med polisen, tullen och Skatteverket. Isak står för införsel av alkohol, samverkan mellan myndigheter om krogen.

Genom metoden går det att fastställa om den alkohol som serveras på krogen är laglig eller illegal. Vid en nyligen genomförd razzia i västra Götaland framkom att mer än var femte krog sålde svartsprit. Torsten Hansson berättar att folkhälsoinstitutet vill sprida Isak-metoden i landet, för att fastställa förekomsten av illegala drycker på krogarna. Men också för att metoden ska kunna utvecklas.

Tanja Jalamo, folkhälsoinstitutet, säger att ambitionen är att sprida erfarenheterna från Skåne till andra regioner i landet.

-Vi vill se om det är ett speciellt Skåne-relaterat problem eller om det förekommer på andra håll. Än så länge vet vi inte så mycket.

-Det kommer in väldigt mycket alkohol till Sverige. Vart tar all sprit vägen? Det kan vara så att den hamnar på våra restauranger också.

Sedan tillsynen intensifierats i Skåne tycks problemen med illegal sprit på krogen ha avtagit. Tanja Jalamo tror att bara vetskapen om att razzior ska göras kan ha en förebyggande effekt.

JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons