Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu ska holländarna lockas till Dalarna

Annons

År 2000 bestämde sig den värmländske mäklaren Bengt Pettersson för att börja sälja hus till holländare. Det gick bra och helt plötsligt köpte de hus i utflyttningsorter som Hagfors och Munkfors.

Utvecklingsbyrån Investera i Värmland hakade på och en privatperson, en holländare, startade en mäklarfirma som vände sig direkt till hans landsmän. Bolaget heter Swedenhuset.

Att alla dessa krafter har hjälpts åt har gett resultat. 250 holländare har köpt hus som de använder delar av året eller bor permanent i. 75-100 holländska familjer har blivit fastboende i orter som Hagfors, Munkfors, Torsby, Sunne, Arvika och Årjäng.

I Hagforstrakten finns 40 barn med holländskt ursprung. Dessa nederländare driver 55 företag i Värmland. 30 är nystartade och 25 är firmor som har köpts och övertagits.

- Holländarna är entreprenörer och startar ofta egna verksamheter, säger Gun-Marie Östedt-Axelsson, projektledare för Investera i Värmland.

En av dessa holländare har slagit sig ner i Röjeråsen utanför Rättvik. Niels Feller och frun Lara startar ett dotterbolag till Swedenhuset - Swedenhuset North. Företaget ska knyta kontakter mellan svenska mäklare som arbetar med hus och företag och holländare som är intresserade av Dalarna och Gävleborg.

Niels och Lara flyttade in ett timmerhus i Röjeråsen för tre månader sedan, men hans kontakter med Sverige sträcker sig långt tillbaka. Från det att han var 13 år tills han var 22 tog föräldrarna honom till Sverige varje sommar. Dalarna var det nordligaste familjen kom på sina resor. Han låter som en riktig ambassadör för Dalarna när han beskriver sin nya hemort.

- Rättvik är väldigt centralt. Med bil tar jag mig vart som helst i Gävle-Dalaområdet på två timmar, säger han.

Vad får holländarna att flytta hit?

- I Nederländerna kan man inte gömma sig för folk. Här kan man gå i skogen i ett par timmar utan att träffa en människa, kanske något djur. Här finns mycket plats för alla och man bor utan att störa andra, säger Niels Feller.

Han och Lara har rutin i mäklarbranschen. Under elva år var de auktoriserade mäklare i Nederländerna och sålde hus och företag.

Precis som i Värmland kommer offentliga institutioner att arbeta parallellt för att få hit utländska entreprenörer. Invest in Dalarna ska jobba för att få mellaneuropéerna intresserade av att satsa i Dalarna.

KENNETH WESTERLUND

Mer läsning

Annons