Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu rivs Ungdomshuset

Annons

Ett hundratal ungdomar tog sig till Ungdomshuset på Nörrebro i Köpenhamn i förmiddags sedan det blev känt att rivningen av huset börjat.

Flera av dem grät och höll om varandra. Några lade också ut blommor.

Tonen har under dagen blivit allt aggressivare utanför polisens avspärrningar, berättar TT:s utsända.

Många vänder sin ilska mot fotograferna och filmarna medan en del ropar slagord mot polisen.

Andra gråter öppet:

Maria Molly Bolton har tillbringat många helger under de senaste åren på Ungdomshuset. Där har hon lagat mat, gått på konserter och dansat.

Maria Molly Bolton räknar med att det kommer att bli mycket bråk i kölvattnet på rivningen.

TT:s reportrar i Köpenhamn berättar att polisen gripit minst en ung man utanför Ungdomshuset. Enligt Ritzau är ett par personer gripna. Grunderna för gripandena är oklara.

Rivningen inleddes klockan åtta i morse. Byggnadsarbetarna som deltar engagerats är maskerade för att inte bli igenkända.

Ordföranden för danska Byggnads, Anders Olesen, kom till Ungdomshuset för att se hur arbetet fortskrider. Det finns en rädsla för att det kan finnas asbest huset.

Olesen kunde omedelbart konstatera att det var mycket dammigt i området eftersom det - tvärtemot reglerna - inte sprutats vatten på husdelarna under rivningen, skriver Ritzau.

Efter tre dagar med våldsamma oroligheter präglades natten och måndagsmorgonen av lugn, enligt Köpenhamnspolisen. Men staden, som beskrivits som en krigszon, är beredd på att kravallerna kan starta på nytt.

Rättsväsendet har gått på högvarv under kravallerna med häktningsförhandlingar långt in på nätterna. 649 personer har gripits och 227 har häktats. 20 av de gripna är från Sverige, 20 från Norge, 25 från Tyskland och en från USA. Elva svenskar har häktats.

TT

Mer läsning

Annons