Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu rivs Ungdomshuset

Annons

Ett hundratal ungdomar tog sig till Ungdomshuset på Nörrebro i Köpenhamn i förmiddags sedan det blev känt att rivningen av huset börjat.

Flera av dem grät och höll om varandra. Några lade också ut blommor.

Tonen har under dagen blivit allt aggressivare utanför polisens avspärrningar, berättar TT:s utsända.

Många vänder sin ilska mot fotograferna och filmarna medan en del ropar slagord mot polisen.

Andra gråter öppet:

Maria Molly Bolton har tillbringat många helger under de senaste åren på Ungdomshuset. Där har hon lagat mat, gått på konserter och dansat.

Maria Molly Bolton räknar med att det kommer att bli mycket bråk i kölvattnet på rivningen.

Polisen har gjort ett mindre antal gripanden i samband med rivningen. Polisens informationschef Flemming Steen Munch beskriver protesterna som relativt fredliga hittills. Att ett stort antal ungdomar har gripits i Köpenhamn under helgen kan vara en bidragande faktor.

Rivningen inleddes klockan åtta i morse. Byggnadsarbetarna som deltar engagerats är maskerade för att inte bli igenkända.

Ordföranden för danska Byggnads, Anders Olesen, kom till Ungdomshuset för att se hur arbetet fortskrider. Det finns en rädsla för att det kan finnas asbest huset.

Olesen kunde omedelbart konstatera att det var mycket dammigt i området eftersom det - tvärtemot reglerna - inte sprutats vatten på husdelarna under rivningen, skriver den danska nyhetsbyrån Ritzau.

Ungdomshuset var i så dåligt skick att ingen del av det kommer att kunna återanvändas. Detta enligt husets ägare, frikyrkan Fadershuset. Enligt Fadershusets grundare Ruth Evensen var huset vattenskadat, brandfarligt och dessutom fullt med råttor.

Frikyrkan kommer att bygga ett nytt hus för sina aktiviteter, skriver Ritzau.

Efter tre dagar med våldsamma oroligheter präglades natten och måndagsmorgonen av lugn, enligt Köpenhamnspolisen. Men staden, som beskrivits som en krigszon, är beredd på att kravallerna kan starta på nytt.

TT

Mer läsning

Annons