Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu rivs Håksbergs sista gruvkasern

Annons

Byggnaden, som fram till försommaren 2004 användes som kvartersgård och fritidshem, kommer att vara nedriven inom någon vecka, gissar Jan-Inge Jansson, transportchef vid kommunen.

-Vi har fyra man som gör jobbet. Det är Patrik Bergelin som kör grävmaskinen, Ola Eriksson som kör lastbilen och "plockarna" Lars-Åke Runnberg och Björn Berglöv. Tre av dem har den senaste tiden jobbat med ledningsarbeten för vatten och avlopp på Borrarevägen i Grängesberg och när de är klara i Håksberg återvänder de till Grängesberg.

Jansson upplyser att kommunen gör en så kallad selektiv rivning enligt tidens miljöbestämmelser.

-Vi sorterar ut rivningsmassorna. Plåt för sig, kablar för sig liksom papp, gips, lysrör med mera. Allt körs sedan till Björnhyttan (sopstationen) för vidare hantering.

Han gissar att rivningen kostar kommunen runt 250 000 kronor. En rivning som under den politiska behandlingen av ärendet blev omdiskuterad. Tekniska nämnden var inte enig i rivningsbeslutet som fattades i mitten av september.

Kurt Josefsson (bop) och Brittsiw Åsberg (s) ville att det gamla huset skulle bevaras och att kommunen skulle sälja fastigheten.

En majoritet ansåg dock att det skulle bli svårt att hitta en köpare av huset med tanke på att den ligger på samma fastighet som barndaghemmet i Håksberg. Och eftersom huset inte längre behövs för barn- och ungdomsverksamhet blev majoritetens beslut att det skulle rivas.

Nu försvinner således en av de byggnader som påminner om att Håksberg fram till 1979 var ett av bygdens alla gruvsamhällen.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons