Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu lämnar han skogstoppen

Annons

Thomas Björklund, som lett skogsägarföreningen Mellanskog under sju år väljer att avgå i samband med stämman i maj.

- Det har varit ett privilegium att få leda Mellanskog även om vi har varit tvungna att fatta många obekväma beslut för att åstadkomma ett bra resultat för Mellanskog på sikt, säger han.

- Jag anser att det är viktigt att man som förtroendevald inte håller sig kvar allt för länge. Vetskapen om att jag medverkat till ett mer strukturerat och stabilt Mellanskog än vad det var när jag tog över ordförandeklubban, känns mycket bra, säger Thomas Björklund.

Thomas Björklund, Bjursås, går med flaggan i topp. Trots att stormen Gudrun i fjol ställde till det ordentligt i skogssverige har Mellanskog inte bara lyckats försvara virkespriserna. Rörelseresultatet visar plus mot alla odds.

Stormen har medfört att Mellanskogs virkesvolym ifjol minskade med hela tolv procent, vilket kostade skjortan.

Men kostnadsbesparingarna plus att de sista fyra månaderna blev "normala" gör att rörelseresultatet hamnade på 6.7 miljoner kronor mot 18.6 miljoner kronor året innan.

Mellanskogs huvudverksamhet går alltså bra med tanke på stormen.

Efter finansnettot blev det dock en rejäl förlust: -55.5 miljoner kronor, som kan jämföras med +28,6 miljoner kronor året innan.

Här finns dock så kallade jämförelsestörande poster på -83,5 miljoner kronor. Nya redovisningskrav för värdet av anläggningar gör att man tvingats skriva ned aktierna i Setra group med 75 miljoner kronor och aktierna i Mellanskogs bränsle med 8,5 miljoner kronor.

Setra group är ett stort problem Sveriges största träindustriföretag gick med ordentlig förlust både 2004 och 2005.

Setra bildades 2003 när Assi Domän timber slogs samman med Mellanskogs industri AB. Företaget driver tolv sågverk och fem vidareförädlingsanläggningar runt om i landet.

Setra group ägs till hälften av statliga Sveaskog, till 24 procent av Mellanskog, 25 procent av LRF och en procent privatpersoner.

I Dalarna driver Setra group sågverket i Horndal och anläggningen för limträbalkar i Långshyttan.

ROSA GOLZIO

Mer läsning

Annons