Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu kritiseras Hedenmark

Annons

I går berättade tidningen om Veronica Hedenmark som skulle ta tåget från Falun till Göteborg. Veronica brukar ha med sig sin hund när hon åker tåg och hade räknat med att ta den med sig även i går. Men den här gången blev det stopp. Eftersom Veronica sitter i rullstol var det inte möjligt för henne att ta sig till djurkupén. Resultatet blev att Veronica fick stanna kvar på perrongen.

Nu får Veronica Hedenmark kritik från flera håll för sitt uttalande om att rullstolsburna inte är välkomna på tåget. Bland annat från Leif Lindström i Borlänge, som har arbetat som lokförare i ungefär 30 år. Han tycker att Hedenmark inte har något fog för sin kritik.

-Jag tycker att hon är ute på svag is och inte har någon grund i sitt uttalande. Allergi är också ett handikapp. Man kan inte bortse från ett handikapp för att tillgodose ett annat, säger han.

I Veronica Hedenmarks fall var det en omöjlighet för henne att ta sig till kupén som var avsedd för djur, därför kunde hon inte sitta tillsammans med sin hund.

-Tyvärr kan inte tågen byggas så att det är anpassade för allas behov. Men de tåg som tågkompaniet kör är handikappanpassade. Och precis som alla andra måste även hon planera sin resa, säger Leif Lindström.

Per Wikström är platschef på Tågkompaniet i Borlänge, och han beklagar att Veronica Hedenmark känner sig orättvist behandlad.

Men precis som Leif Lindström poängterar Wikström att man inte kan bortse från ett handikapp till förmån för ett annat.

-I det här fallet krockar det mellan allergiker och rullstolsburna, och vi visste inte riktigt hur vi skulle hantera det. Men nu har vi kontaktat Veronica och bett henne ta kontakt med oss i förväg så att vi kan ordna att hon får åka med oss i fortsättningen, säger Per Wikström.

JOHANNA GRANEVIK

Mer läsning

Annons