Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu kör pappersbruket året runt

Annons

Året runt-drift har nu införts på Kvarnsvedens pappersbruk. Påskhelgen var troligen den sista storhelg bruket tog paus.

Från tisdagen gäller det nya arbetstidsschemat som de anställda med stor majoritet sade ja till. Omröstningen i höstas bland Pappers medlemmar visade att en stor majoritet vill införa året runt-drift.

Treskift/dagskift utföll så att 92 procent sa ja, med ett röstdeltagande på 97,6 procent. Dagtid/tvåskift sa hela 98 procent ja, röstdeltagandet var 77,8 procent.

Lockbetet har varit kortare arbetstid med bibehållen lön.

Arbetstidsförkortningen är 19 skift på ett år, tio procent. Det handlar om att jobba två förmiddagar, två eftermiddagar, två nätter. Därefter sex lediga dagar.

På minussidan finns att anställda genom året runt-driften tvingas jobba storhelger. I snitt åtta dagar om året. Pappers medlemmar har ändå tyckt att fördelarna överväger.

- Rent teoretiskt är det så att vi kan köra året runt. Sedan vet vi inte om vi behöver något totalstopp för underhåll, säger Per Berglund, KP.

Pingsthelgen blir den första storhelg bruket kör. Tidigare var detta en av de helger maskinerna stoppades och personalen fick helt ledigt.

- Schemat i sig är väldigt uppskattat och det blir troligen ännu mer uppskattat när man börjat jobba, tror Per Berglund.

Pappers ordförande Sonny Waern ser det nya schemat som ett viktigt steg, och är glad över att medlemmarna var så överens om tagen.

- Vi hade omröstning och fick ett stort ja.

JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons