Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu kommer vårfloden – kan bli problem med översvämningar redan nästa vecka

Artikel 1 av 72
Vårfloden 2018
Visa alla artiklar

Nästa vecka väntas varmare väder, vilket innebär att snösmältningen kommer ta fart på allvar i länet och vårfloden kan börja märkas av på flera håll.

Annons

Nästa vecka väntas temperaturer på över 15 grader på flera håll i länet, och i de södra delarna kan temperaturerna till och med stiga uppemot 20 grader.

Nästa vecka väntas vårfloden komma i gång i Dalarna. Bilden är ett montage.

I och med det kommer även snösmältningen ta fart på allvar. Enligt SMHI kommer vårfloden starta på allvar under den andra hälften av nästa vecka, och enligt prognosen ser flödena i framför allt små vattendrag i Dalarna ut att nå upp i klass 1-flöden.

Även Länsstyrelsen Dalarna varnar för att det är det risk för en snabb ökning av vattenflöden i de mindre vattendragen, vilken kan ge lokala översvämningsproblem främst i de södra delarna av länet.

Läs också [+]: Inför vårfloden: 10 000 sandsäckar ska skydda samhällsviktig infrastruktur

Vårfloden kan även börja märkas av i de större vattendragen nästa vecka. Men enligt Fortum gör bristen på regn under nästa vecka att vattenflödena i de större vattendragen inte kommer komma upp i nivåer som orsakar några problem.

Fortum skriver i ett pressmeddelande att man väntar sig att vattenflödet i nedre delen av Västerdalälven kommer mer än fördubblas nästa vecka. I Österdalälven kommer flödet öka i takt med att tillrinningen från biflöden som Rotälven ökar. I nedre Dalaälven går ökningen långsammare.

Läs också [+]: Vårfloden kan komma att hota Mora – så bör du förbereda dig

Nivån i Siljan, som just nu är låg, väntas stiga något under senare delen av veckan när Unnån och Emån i Ore älv börjar få högre flöden som fyller på i Orsasjön och Siljan.

Enligt Fortum kommer flödesökningen i Svärdsjövattendraget dämpas i och med att man minskar tappningen från Amungen och Balungen. Nivån i Runn, som varit lägre än på många år, väntas också stiga nästa vecka.

Vårfloden i Dalarna väntas nå kulmen en bit in i maj.

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för IPhone och Android här

Alla artiklar i
Vårfloden 2018
Annons