Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu klarar BUP i Dalarna vårdgarantin – för första gången på länge

Barn- och ungdomspsykiatrin i Dalarna, BUP, lever nu för första gången på länge upp till vårdgarantin för första besöket, det skriver Landstinget Dalarna i ett pressmeddelande.

Annons

Senast i oktober rapporterade vi om att BUP i Dalarna är sämst i landet när det gäller långa väntetider. Men nu verkar det ha vänt.

Enligt landstinget fick 96 procent av patienterna i november komma inom 90 dagar, vilket är över rikssnittet. Den är en stor förbättring jämfört med den senaste tidens långa väntetider till både ett första besök och behandling.

Nu får barn och unga i Dalarna som mår dåligt snabbare hjälp på BUP. Foto: Isabell Höjman / TT

Antalet patienter till BUP har på tio år ökat från 2 100 till cirka 3 000. Samtidigt har man minskat ned på personalen. Men under det senaste året har man gjort flera insatser för att korta väntetiderna. Det handlar bland annat om att rekrytera nya medarbetare.

Läs också [+]: Johanna fick vänta tre år på utredning hos BUP

Man har också frigjort mer tid för patientbesök och behandlingar genom att delar av verksamheten centraliserats och flyttats till länsnivå i Falun. Bland annat har man skapat ett akutteam i Falun som samordnar insatserna runt patienten.

– Vi har arbetat med att förbättra tillgängligheten för patienten och kommit fram till att om du behöver hjälp akut så är du beredd att åka trots avstånd. Om du däremot ska gå i en regelbunden samtalsbehandling så är det viktigt att det finns nära, säger Anna Ståhlkloo, verksamhetschef på BUP i Dalarna, i pressmeddelandet.

Man har också samordnat insatserna för barn och ungdomar med ADHD och autism genom att göra en gruppkatalog för hela länet och satsa på kurser och information till föräldrar.

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för IPhone och Android här

Mer läsning

Annons