Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Nu kan vi ge f-n i att käbbla om 50-öringar"

Annons

- Nu kan vi ge f-n i att käbbla om 50-öringar och satsa på utveckling istället. Det vi lånat av barnen har vi betalat tillbaka, konstaterade Bengt-Åke Rehn, 1:e vice ordförande i kommunstyrelsen.

- Resultatet är 15 miljoner kronor bättre än budgeterat och tidigare förluster har återställts, kommenterade ekonomichefen, Staffan Sandberg.

I resultatet ingår dock utbetalda försäkringspengar på cirka 15 miljoner kronor från branden vid Strandens skola, vilket hjälpt till att förbättra resultatet. Bortsett från det så har kommunens verksamheter varit duktiga på att hålla i portmonnän och inte gjort av med mer än vad som fanns i respektive budget.

- Det har varit en tung resa från 2002, summerade Lars Matsson-Frost. Men nu har vi tillrättalagt 45 miljoner kronor, absorberat förlusten (kommunens underskott för åren 2002 och 2003 var totalt cirka 45 miljoner kronor), tack vare att personalen ställt upp och det allvarliga läget hörsammats.

- Ja, nu har vi balans i den löpande verksamheten och har fått tillbaka den finansiella styrkan, sade Bengt-Åke Rehn.

Vilka konsekvenser har nedskärningarna fått ute i verksamheterna? Har exempelvis hemtjänstens kunder fått det sämre för att kommunen tvingats banta?

- Jag tror inte att så är fallet. Istället har personalen jobbat mer rationellt. Min uppfattning är att det inte har blivit sämre, sade Matsson-Frost.

Vad ska då alla miljoner som nu finns i kassakistan användas till?

- Det är viktigt med tillgång till lite reserver, exempelvis för oförutsedda händelser inom LSS. (Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade, reds anm.)

- Vi kan också ta tag i investeringar som fått stå tillbaka, sade Rehn.

- Exempelvis utveckling av resecentrum, av Prästholmen, fastighets- och vägunderhåll. Barnafödandet har också blivit positivt och det måste vi matcha i 2007 års budget med utökad barnomsorg, exemplifierade Lars Matsson-Frost.

När han redogjorde för bokslutet i samband med kommunfullmäktiges sammanträde en stund senare, talade han inför framtiden om att vissa saker måste "pareras" för att greppet om ekonomin ska kunna hållas. Produktivitetsförbättringar, dämpa behovet av nyrekryteringar, samordningsvinster, var tre faktorer som nämndes.

Någon eventuell skattesänkning fördes dock inte på tal. När 2006 års budget klubbades i slutet av förra året, förklarade Matsson-Frost och Rehn att "kommunens budget är bättre, men inte så mycket bättre att det går att sänka skatten".

BERIT OLARS

Mer läsning

Annons