Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Nu kan du springa i sandaler och hålla dig torr"

Annons

Lars är uppväxt i Selja, men flyttade efter arbete i Sälenfjällen till Karlstad, där han bodde i 14 år. 1989 flyttade han tillbaka till Mora. Han saknade naturen kring Siljan och jaktmöjligheterna här.

När tidningen träffar honom är Lars i färd med att besiktiga en ny sträckning av banan mellan Smågan och Mångsbodarna. Där har två kilometer av banan, som tidigare gått längs en sliten och nedgången del av Vasaloppsleden, bytts ut mot ny mark. Med hjälp av sågverket Fiskarheden, som sponsrat med bark och virke, har en fin led skapats, med 1,4 meter breda träbroar istället för smala spångar.

- Vi såg problemen med den gamla leden, med risk för stukningar och vrickningar om någon skulle förbi. Olycksrisken gjorde att vi ville göra det här. Nu har vi fått till det med fast hård terräng som inte ska innebära några problem för de som är vana vid löpning i skog, säger Gunnar Nilsson, som skyfflar på några sista skovlar bark längs den nydragna sträckan.

Tillsammans med nye banchefen Bengt Eriksson har han lagt ner många timmar på att få den nya bansträckningen i ordning.

- Det blev bättre än jag trodde, här kan du springa med sandaler och hålla dig torr om fötterna, säger Bengt.

Lars Wallner gör sitt tredje år i år inom Vasastafettsorganisationen. Förra året var han biträdande tävlingsledare bakom Mats Hjelm.

- Man kan väl säga att jag gått ett år som lärling och lärt mig, säger Lars.

Han berättar att tävlingen planerar att fortsätta arbeta för att ändra sin bansträckning så att den i framtiden ska använda Vasaloppsleden så lite som möjligt, eftersom den är dyr att nyttja och på många håll inte är i bra skick.

Till i år kommer också en ny vätskekontroll att placeras mellan Hökberg och Eldris. En annan nyhet är att alla parkeringsavgifter vid kontrollerna är avskaffade.

Vad tycker då Lars är största behållningen i arbetet som tävlingsledare?

- Det är roligt när man ser resultatet av en bra tävling. När aktiva kommer fram och säger att de är nöjda är det en bra belöning. Och att se att man har en organisation, med en så fin funktionärsstab, som fungerar.

DAN HAVEMOSE

Mer läsning

Annons