Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu inleds vaccineringen mot livmoderhalscancer

/
  • Från och med i mars kommer Landstinget Dalarna att börja vaccinera flickor mot livmoderhalscancer.

Landstinget Dalarna kommer att börja vaccinera flickor mot livmoderhalscancer i mars. Först ut är flickor födda 1993 och 1994.
– Vi rekommenderar att alla flickor vaccinerar sig, säger överläkaren Agneta Romin, kvinnosjukvården.

Annons

Enligt Agneta Romin, överläkare på kvinnosjukvården i Dalarna, kommer Landstinget Dalarna att påbörja vaccineringen mot livmoderhalscancer i mars. Detta efter att tvisten mellan de två läkemedelsföretagen Sanofi Pasteur MSD och Glaxo Smith Kline, GSK, är klargjord. Valet föll på Sanofi Pasteur MSD och vaccinet Gardasil som även skyddar mot könssjukdomen kondylom.

– Vaccineringen är gratis för alla flickor födda 1993 och senare, de som är födda 1992 och tidigare kommer att få betala fullt pris, säger Agneta Romin.

Först ut att vaccineras är flickor födda 1993 och 1994 som kommer att få två sprutor nu i vår. Därefter kommer flickor födda 1995 och 1996 att vaccineras. Vaccineringen för flickor födda 1997 och 1998 beräknas kunna börja någon gång under nästa år.

– Flickor födda 1993 och 1994 missade sin vaccinperiod så vi kommer att börja med dem. Tyvärr har ont om folk men vi hoppas att skolhälsovården och primärvården kommer att kunna samverka vid vaccineringen, säger Agneta Romin.

Vaccineringen kommer att kosta Landstinget Dalarna ungefär två miljoner kronor per år och motsvarar det statliga bidrag som landstinget har fått.

Mer läsning

Annons