Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu inleds licensjakten på varg – fler hundar får användas samtidigt: "Viktigt att inte skapa onödig stress för vargen"

I dag, tisdag den 2 januari, startar licensjakten på varg i Dalarna. Nytt för i år är att länsstyrelsen har beslutat om att antalet hundar, som ställer eller följer vargen, ökar från två till tre hundar som används samtidigt.
– Länsstyrelsen vill påminna alla om att jakten ska bedrivas med god jaktetik, säger Jonas Bergman, funktionssamordnare på Länsstyrelsens viltfunktion.

Annons

Mer läsning för dig som är prenumerant eller Pluskund:

Skotta inte taket i onödan - skadeexperten: "Det gör ofta mer skada än nytta"

Här är de vanligaste brandorsakerna i hemmet – så gör du för att undvika dem

SÅ KÖPER DU PLUS

Länsstyrelsen Dalarna skriver i ett pressmeddelande på fredagen att licensjakten inleds nu på tisdagen "under förutsättning att det inte kommer ett beslut om stoppad licensjakt på varg från Högsta förvaltningsdomstolen innan jaktstart".

Senare under fredagen meddelade Högsta förvaltningsdomstolen att man inte kommer att stoppa licensjakten, det rapporterar SVT Nyheter Dalarna. Därmed blir det jaktstart på tisdag.

För Dalarnas del pågår licensjakten i Flatenreviret söder om Smedjebacken och totalt får maximalt sex vargar skjutas. Jakten får som längst bedrivas fram till den 15 februari 2018, eller till dess att Länsstyrelsen avlyser jakten.

På tisdag, den 2 januari, startar licensjakten på varg i Dalarna. Nytt för i år är att länsstyrelsen har beslutat om att antalet hundar, som ställer eller följer vargen får öka från två till tre hundar som används samtidigt.  Foto: Anders Wiklund/TT

Tidigare år har jägarna fått använda två hundar samtidigt, för att ställa eller förfölja vargen. Nytt för i år är att länsstyrelsen Dalarna har beslutat om att höja antalet till tre hundar som får användas samtidigt, för detta ändamål.

- I vår utvärdering av förra årets licensjakt framkom det att flera hundförare ser ett behov av att få släppa fler hundar. Man vill minska risken för att någon av hundarna ska lämnas ensam med en varg och bli angripen, säger Jonas Bergman, funktionssamordnare på Länsstyrelsens viltfunktion, i pressmeddelandet.

Han fortsätter:

– Beslutet om hundanvändning kommer att följas upp och utvärderas inför eventuella framtida beslut. Det är viktigt att inte skapa onödig stress för vargen och vi på Länsstyrelsen vill påminna alla om att jakten ska bedrivas med god jaktetik och att största möjliga hänsyn ska tas till såväl varg som övriga arter.

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för iPhone och Android här

Mer läsning

Annons