Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu hettar striden till

Annons

I går berättade tidningen om formgivarna Ingela Westergaard och hennes sambo John Kovács som flyttat till Vikarbyn och startat ett företag.

De tog fram en hjärtljusstake med två eller fyra elljus eller stearinljus. Försäljningen tog snabbt fart och efter ett par år kryllade det av hjärtljusstakar på marknaden.

Ett 15-tal gånger har Westergaard och Kovács tagit rättslig hjälp för att få konkurrenter att sluta med tillverkningen av hjärtljusstakar. För ett par veckor sedan gick Ica med på en uppgörelse efter att de sålt en snarlik ljusstake.

Men alla försäljare har inte gett upp efter Westergaard och Kovács påstötningar.

I Stockholm finns möbelfirman Carin och Carl. Den har under 2002 och 2003 sålt hjärtljusstakar tillverkade av en hantverkare i Dalarna.

I december 2004 lämnade Westergaard och Kovács in en stämning mot Carin och Carl. Formgivarna krävde 250000 kronor i ersättning och att firman slutade sälja hjärtljusstaken.

I februari i år kom svaret.

Det blev en motstämning där Carin och Carl genom sin advokat Eva Kornhall kräver att domstolen drar in Westergaard och Kovács mönsterskydd.

Eva Kornhall, vid advokatbyrån Wijk och Nordström, hävdar att Westergaards ljusstake är en avbildning av en smidesstake från Rättvik gjord av smeden Ted Arnmark. Den såldes i hantverksbutiken Slöjdtuppen på 1980-talet. Advokaten anser att en annan märkesskyddad ljusstake är en kopia av en gammal gjutjärnsstake som tillverkas i Arkhyttan.

Advokatbyrån hävdar att det funnits många andra hjärtljusstakar genom historien. Den mest bekanta är kanske den som finns med i Lady och Lufsen-filmen som sänds på julafton. Den tecknade filmen producerades 1942. Tanken är att grundformen hjärtat är så allmän att man inte kan få mönsterskydd för detta.

Bakom sig har advokaten ett tiotal försäljare och hantverkare i Dalarna och övriga Sverige som säljer eller tillverkar liknande ljusstakar. Tidningen har talat med två hantverkare och två säljare. De är kritiska till designfirmans agerande, som de tycker har varit alltför bryskt. Ingen av dem vill ställa upp med namn.

Ingela Westergaard tror inte att konkurrenterna kommer att ha någon framgång i tingsrätten. Eftersom tillverkaren redan tidigare fått ett avslag på en insänd hävningsansökan till PRV.

- Patent-och registreringsverket gick igenom enorma register innan de godkände den och Svensk forms opinionsnämnd har förklarat att den har hög verkshöjd.

- Så skulle vårt mönster hävas så kan man häva alla mönster, säger Ingela Westergaard.

Advokaten Eva Kornhall hävdar att ni använt gamla mönster från smeden Ted Arnmark och fört över dem till en träljusstake med elektriskt ljus. Hur ser du på det?

- De påstår att den sålts i Rättvik 1986. Jag vet inte hur många de har gjort och de kan inte säga det själva. Den var inte känd.

- Jag tror att det är en efterhandskonstruktion. Och det är stor skillnad mellan en liten svart smidesljusstake och en elljusstake.

- Man kan få mönsterskydd på tandborstar fast det redan finns så många varianter även om tandborsten ej erhåller lika stort skyddsomfång som exempelvis vårt ljushjärta, säger Ingela Westergaard.

KENNETH WESTERLUND

Mer läsning

Annons