Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu hettar det till i eter-konkurrensen

Annons

Kritiken mot TV4 Bergslagens sändningsupplägg, som omfattade Västmanland, Sörmland, Närke och Dalarna, var hård och stationen nådde aldrig mer än 2-3 procent av tittarna i Dalarna.

- Området var redaktionellt sett alltför stort och disparat, medgav TV4 Gävle-Dalarnas redaktionschef Gunnar Hofverberg strax före jul.

Efter att ha bevakat Dalarna från en redaktion i Mora och senare Borlänge är Falun sedan några dagar TV4:s adress i Dalarna.

- Det känns ganska naturligt. Här ligger länsstyrelsen, länets stora sjukhus och en stor tingsrätt. För mig som bor i Falun märktes det tydligt att jag ofta åkte till arbetsplatsen i Borlänge, för att ändå vara på jobb i Falun under dagen, säger Tobias Enmark, 35, en av två journalister på redaktionen.

TV4 har gjort sig känt bland tv-journalister för krav på en långtgående multikompetens för medarbetarna. De kallas videoreportar och gör hela, sändningsklara inslag ensamma.

- Vi fick behålla våra skilda uppgifter. Jag är reporter och Tobias fotograferar och redigerar. Jag tror att det är bra för journalistiken att man gör inslagen tillsammans, säger Marja Andersson, 29.

TV4 har också profilerat sig med publicering i flera media. TV4 Gävle-Dalarna har startat en regional nyhetssida på nätet (vilket SVT Gävle-Dala saknar), men samarbete med något annat mediaföretag, vilket förekommer på flera platser runt om i landet, finns inte i Dalarna.

Än så länge är inte utrustningen på redaktionen i Falun tekniskt tillfredsställande för reportrarna. Den saknar direktöverföring till centralredaktionen i Gävle och reportrarna tvingas faktiskt skicka videoband med en buss som går från Falun klockan 15.15.

- Att få en "lina" till Gävle är högsta prioritet för oss. Nu måste vi vara klara vid tre och därför orkar vi bara producera ett inslag om dagen här.

Dalarna kan emellertid komma att bevakas också från Gävle, där åtta videoreportar är stationerade.

TV4 har som uttalat journalistiskt mål att attrahera barnfamiljer.

- Jag skulle vilja göra mera sport, kultur och musik. Inte bara raka nyheter utan också gärna fler personporträtt, säger Marja Andersson.

- Det är inte så att den här redaktionen medvetet går in för en ungdomligare nyhetsrapportering, men omedvetet blir det nog så. SVT:s nyheter kan vara litet "tunga". TV4 som kanal har absolut en ungdomligare profil, anser Tobias Enmark.

JENS RUNNBERG

Mer läsning

Annons