Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu har Ingrid tackat för sig...

Annons

Om Ingrids liv som landshövding har vi läst mycket de senaste veckorna.

Men vem är egentligen Ing-rid Dahlberg?

- Jag växte upp utanför Vetlanda, berättar Ingrid. Min pappa var folkskollärare och mamma skolkökslärarinna, som det hette på den tiden.

Men någon lärarkarriär siktade Ingrid aldrig på själv. Efter studentexamen gick hon en chefssekreterarskola.

- Det har jag aldrig ångrat. Jag fick lära mig administration, och det har jag haft en oerhörd nytta av under årens lopp.

Ingrid fick också ett stipendium, så hon åkte 1962-63 till USA för att på Lindenwood college i S:t Louis, Missouri, studera television.

- Jag fick jobb direkt jag kom hem till Sverige. Jag började på samhällsredaktionen vid Sveriges Television - som skripta.

Så småningom avancerade hon till producent.

- Där blev jag kvar i 20 år. Gjorde reportage och dokumentärfilmer. Under den tiden skrev jag också tre pjäser för Stockholms Stadsteater och för TV-teatern.

1983 blev Ingrid chef för TV1-teatern, och två år senare var det dags att bli chef för TV1 Fiction.

- 1986 fick jag sedan vara med om något riktigt spännande, säger Ingrid. Jag fick vara med och starta Kanal 1 Drama. Ett grepp som blev väldigt känt, och som kopierades i hela Norden. Vi producerade all TV-dramatik på samma avdelning. Barndrama, seriedrama - typ Varuhuset - musikdrama och TV-teater.

Det var en projektorganisation som blev väldigt lyckosam - både kvalitets- och kvantitetsmässigt.

- Jag tror att alla priser som finns att vinna inom tv-produktion vid något tillfälle har vunnits av program som vi var med och producerade, säger Ingrid. Allra största framgången var väl när jag tillsammans med Ingmar Bergman och Bille August vann Guldpalmen vid Cannesfestivalen 1992 med "Den goda viljan".

1996 blev Ingrid chef för Dramaten.

- En tid jag är mycket nöjd med, säger hon. Jag tog över ett företag med 25 miljoner i skulder, och lämnade 2002 över ett företag som var skuldfritt och hade reserver på 25 miljoner. De sista åren hade vi en publikbeläggning på 92 procent.

Belöningen fick hon bland annat i tidningen Affärsvärlden, som 2001 utnämnde Ingrid Dahlberg till Årets Ledare.

- Det kändes verkligen bra, säger Ingrid.

Vad som hände 2002 vet vi. Ingrid fick erbjudandet att bli landshövding i Dalarna - och tackade ja.

- Och det har varit en väldigt rolig tid. Det var hemskt kul att få träffa så mycket nytt folk - och att dessutom få bo i Dalarna. Det var en mycket omväxlande tid, och ingen kan säga att jag har legat på latsidan som landshövding. Jag tror att jag på fyra och ett halvt år reste 21 000 mil i tjänsten.

Nu har Ingrid uppnått pensionsåldern. Men några latmansdagar är det inte som väntar.

- Jag har alltid varit sysselsatt till 200 procent, säger hon. Men nu kan jag kanske varva ner till 100 procent. Men jag tycker att så länge som man vill göra nytta ska man göra det.

Listan på "pensionärsuppdrag" är lång.

I dag sitter hon i TV 4-styrelsen, Högskoleverkets styrelse, Svensk Filmindustris styrelse, Krisberedskapsnämnden och mycket mer.

- Bland annat är jag bedömare/granskare för Högskoleverket av högskolornas konstnärliga utbildningar, berättar Ingrid. Det är jag tillsammans med - bland andra - Henning Mankell.

Och Dalarna tänker hon inte glömma bort i framtiden heller.

- Räkna med att jag dyker upp då och då, hälsar Ingrid. Om inte annat ska jag väl upp och åka skidor. Och så sitter jag visst fortfarande kvar i Sparbanksstyrelsen i Dalarna...

LARS-ERIK MÅG

Mer läsning

Annons