Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu har honan fått sin partner

Annons

Sandström har spårat varg i fyra år vid det här laget. Varghonans förra kavaljer avlivades för 2-3 år sedan på sjön Flaten i västra Siljansnäs. Hanen som hade fel på ryggen är i dag uppstoppad och finns att beskåda på Siljansnäs Naturum.

Nu har alltså varghonan skaffat sig en ny partner. De bildar ett par i dag och Sandström menar att honan löper. Valpar till våren är alls ingen omöjlighet. För bara någon dag sedan pejlade sig Sandström fram till vargparet vid sjön Ejen. Endast cirka 100 meter skiljde Sandström från vargparet. Hur många eventuella valpar det kan bli framåt våren är svårt att sia om, menar han. Det beror på hur fertil honan är. Hon är ju inte precis purung. Det lutar åt att hon kan vara upp mot åtta år gammal. En gissning från Sandströms sida som vidare rapporterar att honan märktes 1998.

Vargparet i Ockelboreviret fick åtta valpar. Lite av ett rekord. Så många valpar blir det säkerligen inte i Leksandsreviret. Fyra valpar i genomsnitt får varghonorna. Kanske kan det bli något åt det hållet.

Nu finns det inte bara vargar i trakten. På måndagsförmiddagen fick Sandström telefon om ett slaget rådjur mitt bland bebyggelsen i centrala Siljansnäs. Det var ett lodjur, kanske två, som givit sig på en fjolårsråget. Lodjuret hade släpat rådjuret ett 50-tal meter från ett uthus och fram till vägen där den mumsat i sin det gottaste av djuret, baklåren.

Micke Sandström erkänner att han känner sig aningen tudelad. Som ägare till tre älghundar vet han vad vargen kan ställa till med. Ett vargbestånd på 200 vargar i Skandinavien är väl okey om de spred ut sig över hela landet. Detta med tanke på att varg i skogarna i slutänden kan bli ett hot mot framtida hundjakt.

CHRISTER KLOCKARÅS

Mer läsning

Annons