Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu har en "lönnkrog" slagit upp portarna i kyrkbyn

Annons

Och det är inte vilka dörrar som helst. Det är nämligen frågan om gamla slitna uthusdörrar, bakom den numera mycket välputsade fasaden till minst lika gamla Ebeneserkapellet, som hos samtiden helst lystrar till namnet Capellet.

Kort sagt, det idoga paret Carina Näs och Mats Ernebrink har utvecklat verksamheten med några kvadratmeter till.

Att det stod ett uthus på tomten var de väl medvetna om. Men att den lilla byggnaden kunde användas till annat än att samla på allsköns bråte och spindelväv var inget de funderade över när kapellet blev Capellet och började fyllas av verksamhet.

Men under försommaren väcktes tanken till liv- en pub i uthuset?

Mats Ernebrink som inte är främmande för att hugga i, och som vet var han förvarar hammaren och sågen gick raskt från ord till handling.

Det krävdes en hel del svett. Men i tid räknat genomgick uthuset en rekordsnabb omdaning.

- Det tog ungefär 48 timmar att rensa bort skrot, dammsuga spindelväv och lägga ett golv, berättar han och ser mycket nöjd ut bakom den lilla bardisken.

- Mer retro än det här kan det knappast bli.

Och det är sant. Till och med Ernst i tv-programmet Sommartorpet borde bli nöjd. Interiören är vad virket i uthuset erbjöd, robust och uråldrigt. På ena väggen hänger dessutom en rostig plåtskylt med texten "Ebeneserkapellet".

Golvet är visserligen nytt. Men här handlar det inte om hyvlade golvbrädor, utan om råspont med den ohyvlade sidan vänt uppåt.

- Golvet får slipas till av gästerna, förklarar Mats.

Rättigheten att servera vin och öl fanns sedan tidigare på fastigheten. Visserligen krävdes det ett samtal med kommunens alkoholtillståndshandläggare Eija Nopanen.

Men det var egentligen frågan om en ren formsak att justera tillståndet så att det även räknar in "lönnkrogen".

Dessutom är det inte frågan om att skapa en krogrörelse i vanlig mening.

- Vi har ju i regel öppet till klockan fem på eftermiddagarna, även om vi enligt tillståndet får servera till elva på kvällarna, påpekar Mats Ernebrink.

Klart står dock att flanerande sommargäster och genuina Söderbärkebor blivit smått överraskade av pubens tillkomst.

- Vi har medvetet inte marknadsfört det här, utan folk har fått upptäckt det här ändå, tillägger Mats.

Han berättar att det finns planer på att utöka pubytan som i dagsläget handlar om några få kvadrat. Två väggar ska bort för att ge plats åt cirka 20 gäster, under tak.

HARRI KRIIKKULA

Mer läsning

Annons