Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu har Annelie rottläkarexamen i land

Annons

- Det var en tuff utbildning, men vanan att skärpa till sig vid spe- ciella utmaningar var en nyttig tillgång när det ställdes höga krav under studierna, berättar Annelie.

I lördags avlade hon sin läkar- examen efter fem och ett halvt års universitetsstudier vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.

- Vi fick gå upp på scen i universitets aula och personligen ta emot diplom och en röd ros. Därefter var vi fem kurskamrater som, tillsammans med familjer och släktingar, hade avslutningsfest i Eklundhovs herrgård.

En minnesvärd dag för Annelie. Ännu en väntar på lördag, då hon har examensfest på Bäcka herrgård för de närmaste vännerna.

Nu flyttar hon åter med familjen till hemmet utanför Mora. Den 31 januari inleder Annelie sin AT-tjänst till allmänläkare. Den pågår under 21 månader på Mora lasarett.

Det var inte självklart att hon skulle få AT-tjänst i Mora, vars lasarett är mycket eftertraktat bland blivande AT-läkare. Annelie hade garderat sig med Boden och Falun, men är glad att de blev Mora, då det finns hög utbildningskvalitet på lasarettet.

Efter AT-tjänsten finns tankar på att kombinera idrottsmedicin med ortopedi i hennes framtida läkarutövning.

- Men mycket kan påverka mig i yrkesvalet under resans gång.

Tanken på att bli läkare hade Annelie redan som tonåring.

Den bäddades dock in i tankereserven, när Annelie inledde en framgångsrik idrottskarriär i rodd i unga år.

En resa med åror som bar från den lokala klubben på Sollerön, via Nya Zeeland till två olympiska spel, 1984 i Los Angeles och 1988 Seoul.

Endast 19 år gammal deltog hon i roddlandslaget vid de olympiska spelen i Los Angeles och placerade sig på en tionde plats i singelsculler.

Efter OS-äventyret fick Annelie tillfälle att träna på Nya Zeeland och bli nyzeeländsk mästarinna i singelsculler.

Efter en tid i Sverige tydde mycket på att hennes roddkarriär hade fått ett abrupt slut. Hon skadade ryggen i samband med en olycka med två tävlingsbåtar. Annelies singelsculler kolliderade med dubbelsculler.

- Jag kom i kontakt med en naprapat. Han återställde inte bara min rygg. Jag fick också en inblick i naprapatyrket och förstod att det var bra med en utbildning vid sidan om elitsatsningen.

Hösten 1985 började Annelie läsa vid en naprapatutbildning i Stockholm i ett femårigt studieupplägg, som gick att kombinera med elitidrottandet.

Det blev åter ett OS. Platsen var Seoul i Sydkorea. Året var 1988 och Annelie tävlade i singelsculler. Ännu en gång blev det en tionde plats.

1992 avslutade Annelie sin roddkarriär.

Naprapatyrket blev hennes heltidssysselsättning i Mora under hela 90-talet.

- Stimulansen i att lära sig mer om människokroppen och att få arbeta med människor, motiverade mig att studera vidare.

Annelie kompletterade några av sina betyg på komvux och 1999 kom hon in på läkarstudierna i Uppsala.

HANS OLANDER

Mer läsning

Annons