Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu går drevet efter de svaga igen

Annons

I början av 1990-talet gick ett drev mot alla sjuka och ensamstående mammor, arbetslösa med fleera.

Jag minns att jag blev betraktad som presumtiv bedragare när jag tvingades söka bostadsbidrag efter en uppslitande skilsmässa, som jag själv inte alls ville ha. "Har mannen verkligen flyttat?" undrade den nitiske tjänstemannen i telefonen.

Nu märker jag att drevet satt igång på nytt, särskilt som alliansen tror på ett regimskifte.

I dagspressen och rikspressen framhålls lyckade personer och slutsatserna är givna. Det är den sjukes, den arbetslöses och invandrarens eget fel. Om han/hon bara tog egna initiativ, hade drivkraft och inte förlitade sig på bidrag, så skulle alla leva lyckliga och rika.

Att alla inte är lika och att mycket beror på både gener och omgivningen förnekas, trots att all forskning visar på motsatsen.

Till exempel tror man att färre bidrag skulle lyckliggöra de flesta utslagna. En undersökning har nämligen visat att barn till bidragstagare klarar sig sämre än andra lågavlönade.

Ja, tacka för det. De barn som växt upp i bidragsfamiljerna har oftast ensamma mammor eller trassliga familjeförhållanden. Det förekommer mer av missbruk, psykiska problem, låg begåvning eller kriminalitet.

Barnen har ofta både gener och miljö emot sig. Om det vore så enkelt som man påstår kan man undra varför samma problem som vi har finns i USA, där man inte har många bidrag. Ni kan ju titta på "Ricky Lake" så får ni se!

EVA ELLNEFORS

Mer läsning

Annons